Hoe kom je in Phnom Penh? | Mijncambodja.nl
Hoe kom je in Phnom Penh?

Hoe kom je in Phnom Penh?

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en veel toeristen bezoeken er de Killingfields, de S21 martelgevangenis (Tuol Sleng) of het Koninklijk paleis. Alles wegen leiden feitelijk naar Phnom Penh. Als je van Siem Riep naar Sihanoukville wil reizen ga je altijd door Phnom Penh. Voor Battambang naar Kampot geldt het zelfde. Je doet vrijwel altijd tijdens je bezoek aan Cambodja Phnom Penh aan. Maar hoe kom je dan precies in Phnom Penh?

Per bus naar Phnom Penh

Je kan vanaf veel plaatsen of grotere steden in Cambodja met een directe busverbinding in Phnom Penh komen. Vanaf Sihanoukville, Koh Konh, Kampot, Kampong Cham, Kratie, Stung Treng, Ban Lung, Kampong Thom, Kampong Chnnang, Pursat, Battambang, Poipet, Sisophon en natuurlijk Siem Reap gaan er rechtstreekste bussen. Sommige bussen zijn luxer dan andere. Gemiddeld kan je rekenen op $1 tot $1,50 per uur in een bus. Je online busticket kan je tegenwoordig vooruit boeken via 12go.asia.

Internationale bus van Bangkok naar Phnom Penh

Bangkok naar Phnom Penh
In Bangkok kan je vrij eenvoudig een kaartje voor de internationale bus van Bangkok in Thailand naar Phnom Penh kopen bij vrijwel elk reisbureau in en rondom Khao San Road. De bus zal direct van Bangkok naar Phnom Penh rijden met alleen een stop bij de grens Aranyaprathet/Poipet voor de nodige grensformaliteiten. Een kaartje voor de directe bus kost rond de $25 (of +/- 800 Thai Baht). Het kaartje wordt ook wel een straight through buskaartje genoemd. Let erop dat het ook mogelijk is een buskaartje tot aan de grens te kopen. Je moet vanaf daar dan zelf de grens over en zelf het vervoer vanaf Poipet naar Phnom Penh regelen. Wil je vooruit je busticket van Bangkok naar Phnom Penh (of Siem Reap) boeken? Je kan nu online je busticket boeken zodat je zeker weet dat je plek hebt. De bus zal vertrekken vanaf het centrale busstation van Bangkok: Mo Chit Bus Station in Chatuchak district. Je kan je ook laten ophalen van je hotel/guesthouse en naar het station laten brengen per minivan. Dit kost vaak weinig extra en scheelt je weer de nodige kosten voor de taxi of tuk tuk in Bangkok.

De bus komt aan in Phnom Penh op het centrale busstation bij de centrale markt (Phsar Thmei). De bus komt pas laat aan dus het is handig om alvast een overnachting te boeken in Phnom Penh. Het leukste deel van Phnom Penh, Riverside (aan de Mekong rivier) is op 5 minuten afstand met een motorbike of tuk tuk. Aangezien het rond 18:30 meestal donker is en druk op de wegen is het zeer aan te raden om alvast je hotel te boeken zodat je niet nog eens op zoek moet als je na een lange vermoeiende busrit aankomt in Phnom Penh. Houd er rekening mee dat er allemaal tuk tuk en motorbike chauffeurs op je staan te wachten zodra je uit de bus stapt. Heb je al een hotel geboekt en je vertelt ze dit, dan laten ze je met rust. Een minuut lopen van het busstation ligt het goede 3 sterren Asia Hotel. Perfecte ligging, goedkoop en gratis WIFI. Wil je meer bij de Riverside in de buurt dan is Diamond Palace II Hotel ideaal. Het hotel ligt pal naast het nationaal museum en koninklijk paleis en op 1 minuut loopafstand van de Tonle Sap rivier/Mekong Rivier in het Riverside gebied.

Bangkok naar Phnom Penh

Route Bangkok naar Phnom Penh

Bussation in Phnom Penh

Bussation in Phnom PenhPhnom Penh naar Bangkok
Vanaf Phnom Penh gaan er dagelijks ook twee internationale bussen naar Bangkok. Met busmaatschappij Giant Ibis ( online tickets ) en busmaatschappij Phnom Penh Sorya Transport kan je de trip maken. Een kaartje voor de bijna tien uur durende rit van 669km kost gemiddeld $16. De bus vertrekt dagelijks om 06:30 vanaf het busstation bij de centrale markt (Phsar Thmei). Adres: Phnom Penh Sorya Deknakdamnoeur Corner at Rue 217/67 (Sorya Theatre) Sangkat Phsar Thmey II, Khan Daun penh, Phnom Penh. Tel: (855-12) 012 631 545 / (855-23) 210 359 / (855-92) 121 278 / (855-81) 908 022 Elke tuk tuk chauffeur weet de weg. Kaartjes zijn te koop via je hotel en guesthouse of tuk tuk en motorbike chauffeur (of bij het station natuurlijk).


Bij de grens
Eenmaal bij de Thaise grensplaats Aranyaprathet aangekomen na een busrit van ongeveer 3 uur, moet je bij de busterminal de bus verlaten. Je krijgt hier vervolgens een gekleurde sticker opgeplakt zodat je aan de andere kant van de grens weer door de "juiste persoon" kan worden herkend. Vanaf hier is het nog 800 meter lopen naar de Thaise immigratie. Hier moet je een exit stempel op je Thaise visa krijgen voordat je naar de Cambodjaanse immigratie post aan de overkant kunt om je visum te regelen of als je al een visum hebt je visum le laten stempelen. Nadat je een visum en stempel op je visum hebt ontvangen moet je nog een stuk lopen naar het busstation van Poipet. Hier stap je in de bus (achter het raam staat een bord met bestemming en maatschappij). Vanaf hier zal je tocht verder gaan naar Phnom Penh. Je komt moe en laat aan in Phnom Penh dus wees slim en boek je hotel, hostel of guesthouse vooruit.

Er zijn veel scams op het traject van Bangkok naar Siem Reap maar ook enkele op het traject van Bangkok naar Phnom Penh. Informeer bij je hotel in Bangkok waar je een betrouwbaar reisbureau kan vinden in je busticket te kopen.

Internationale bus van Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh

Ho Chi Ming naar Phnom Penh
Vanaf Ho Chi Minh stad (het voormalige Saigon) vertrekken er dagelijk bussen naar Phnom Penh (285 kilometer). De bussen vertrekken vanaf Pham Ngu Lao Street, vlakbij de Ben Than Market, waar ook de bustickets te koop zijn in de ticketshops. Er zijn een aantal aanbieders van de directe busverbinding Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh. Ze zitten allemaal in dezelfde straat. Uiteraard, zoals vrijwel overal in Zuidoost Azie kan je via je hotel ook aan de tickets komen. Je betaald dan meestal wel iets extra voor de service. Ook kan je online een ticket voor de bus van Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh kopen via 12go.asia. De bussen komen in Phnom Penh aan op verschillende plekken. Dit verschilt per busmaatschappij. Zo komen Giant Ibis Transport en Cambodia Asia Travel Company aan bij "The Riverfront" of (Sisowath Quay) boulevard. Bussen van Sorya Transport Co., Ltd komen aan bij het centrale busstation bij de Phsar Thmei en Kumho Samco komt weer aan bij Preah Sihanouk Boulevard.

Een busticket kost gemiddeld $10 tot $12 dollar, afhankelijk of je het direct koopt of via een tussenpersoon. Je hebt tegelijk een vervoersbewijs en zitplaats in de bus. Als je ver vooruit boekt (minimaal 2 dagen) dan kan je voor je voorkeur aangeven voor een bepaalde plaats in de bus. Ben je snel wagenziek of wil je veel kunnen zien tijdens de rit, dan kan je een plaats voorin de bus proberen vragen.

De bus van Ho Chi Minh stad naar Phnom Penh vertrekt zes keer per dag: 07:00u, 08:00u, 09:30u, 11:00u, 13:00u en 15:00u. De rit duurt gemiddeld 6 uur. Vlak na de grens stopt de bus ongeveer 20 minuten voor een bezoek aan het toilet en om wat te eten.

Bij de grens
Onderweg van Ho Chi Minh stad naar de grens (Moc Bai) zal de steward van de bus alle paspoorten ophalen. Bij de grens aangekomen zal hij de paspoorten tegelijk aan de Vietnamese douane overdragen. De douanier zal de paspoorten na controle stempelen (exit stempel). Passagiers van de bus moeten bij aankomst in Moc Bai de bus verlaten en in het douane kantoor wachten op teruggave van het paspoort. Dit duurt gemiddeld iets minder dan een half uur. Zodra de paspoorten zijn gestempeld zal de douanier de paspoorten aan de steward overhandigen. Deze roept de namen in de paspoorten om. De betreffende persoon komt vervolgens het paspoort ophalen. Vervolgens, als iedereen weer in het bezit is van zijn/haar visum, ga je naar andere kant van de grens (Bavat). Dit is de Cambodjaanse kant van de grens. Hier zal je een entry stempel krijgen op je Cambodjaanse visum. Indien je nog geen visum voor Cambodja hebt en je dus een visum on arrival nodig hebt, dan moet je dit aangeven zodra de steward de paspoorten in de bus komt verzamelen. Hij zal je op dit punt wijzen waar je het visum on arrival kunt verkrijgen. Je moet dan zelf in de rij staan om je visum aanvraag in te dienen. Je kan ook de steward je visum on arrival laten regelen voor $5. Dit gaat een stuk sneller dan als je het zelf doet. Je hebt een pasfoto nodig (40cm x 30cm) voor het aanvragen van een visum. Als je geen foto hebt kan je voor $1 een digitale foto laten maken.

Route Ho Chi Minh naar Phnom Penh

Ho Chi Minh naar Phnom Penh

Bus Ho Chi Minh naar Phnom Penh

Bus Ho Chi Minh naar Phnom PenhHet is via Moc Bai/Bavat grensovergang mogelijk om gebruik te maken van een e-visum. Dat zal je uiteindelijk tijd en gedoe schelen. Let er op dat je ook je (gele) inentingen boekje moet tonen bij het binnengaan van Cambodja. Indien je het boekje niet hebt zal je een boete moeten betalen van $1 :) . Bij het vergrijken van de Cambodjaanse entry stempel moet je vaak een vingerscan laten maken. Controleer uiteraard je visum en stempel nog even.

Houd goed je bus in de gaten. Heel soms vertrekt de bus terwijl mensen nog bij de douane bezig zijn. Neem het nummerbord goed op (of maak een foto) en registreer het telefoonnummer (van je buskaartje af). Er staan soms ook meerdere bussen die op elkaar lijken bij de grensovergangen.

Ongeveer 2 kilometer van de grens af zal de bus een stop houden van ongeveer 20 minuten. Mochten ze je zijn vergeten dan moet je hier zien te komen. Bij de stop kan je je opfrissen en wat te drinken kopen. De stop is de enige (met uitzondering van de grensstop) tijdens de 6 tot 7 uur durende rit. Je komt hier ongeveer na 4 uur reizen aan! Je kan betalen met US dollars, Khmer Riel of Vietnamese Dongs. Ook kan je je laatste Vietnamese Dongs omwisselen tegen US dollars.
Na de stop zal de bus verder rijden richting Phnom Penh. Tot voor kort was er nog een stop tussen de pauze en Phnom Penh in. De bus moest over de Mekong rivier bij de plaats Neak Loeung (bekend van de film "The Killing Fields" omdat de VS per ongeluk het plaatsje plat bombardeerd. Vele inwoners komen om.) Hier was echter geen brug aanwezig. Er gingen ferries van de ene naar de andere kant. De overtocht nam ongeveer tien minuten in beslag maar indien het druk was moest je soms tot wel 2 uur wachten tot de bus aan de beurt was om de oversteek te maken. Tegenwoordig is er een brug en merk je weinig van het passeren van de plaats.

Als je een later aankomst hebt moet je er rekening mee houden dat het donker is in Phnom Penh (na 18:30u). Als je geen zin hebt om lang te zoeken, veel te sjouwen, de kans loopt op volgeboekte hotels en niet belaagd wil worden door tuk tuk chauffeurs, boek dan je hotel vooruit! Een aanrader bij de centrale markt is Asia Hotel. Bij de Riverside (Sisowath Quay boulevard) in de buurt is Diamond Palace II Hotel ideaal. Het hotel ligt pal naast het nationaal museum en het koninklijk paleis.

Vliegen naar Phnom Penh

Vanaf omringende landen zijn er directe vluchten op Phnom Penh (Pochentong International Airport). Vooral Air Asia biedt erg goedkope vluchten aan vanaf Kuala Lumpur en Bangkok. Ook met andere maatschappijen kan je vliegen op Phnom Penh.

  • Vluchten naar (of vanaf) Phnom Penh
  • Air Asia Bangkok, Don Mueang International Airport(DMK) - Phnom Penh, Pochentong International Airport (PNH)
  • 30 october Birthday of the father of the former king (king Sihanouk).
  • 9 november Independentsday. Cambodia celebrates that the country became independent of France in 1953.
  • 27, 28 en 29 november Water Festival / Bon Om Thook, end of the rainy season. People celebrate the fact that the water in the Tonle Sap river floats in opposite direction.
  • 10 december Day of the right of the people.


Per boot naar Phnom Penh

Er zijn twee manieren om per boot naar Phnom Penh te reizen per reguliere lijndienst. Zo varen er dagelijks boten vanuit Siem Reap naar Phnom Penh en vanuit Chau Doc in Vietnam naar Phnom Penh. De routes van beide verbindingen zijn erg indrukwekkend. Mocht je de kans krijgenom een van deze tochten te maken, dan moet je dat zeker doen. Zo brengt de boottocht van Siem Reap naar Phnom Penh je eerst door een aantal drijvende dorpen voordat je op het Tonle Sapmeer uitkomt. Dit is het grootste meer van Zuidoost-Azië. Het meer bevat het de meeste vis per kubieke meter ter wereld vanwege de unieke aan-en afvoer van het water. Lees meer over het Tonle Sap meer. De tocht duurt 4 a 5 uur, afhankelijk van het seizoen. Reis je vanuit Vietnam naar Cambodja, dan kan je vanuit de Mekongdelta (Chau Doc) stroomopwaarts via de Mekong naar Phnom Penh varen. Onderweg tref je een grenspost aan waar je paspoortcontrole plaatsvindt. Ook deze reis is erg de moeite waard!

Per taxi naar Phnom Penh

In de meeste grote plaatsen in Cambodja zoals Siem Reap, Sihanoukville, Kampot, Kep en Battambang kan je voor vrij weinig geld een privé taxi regelen om mee naar Phnom Penh te rijden. Zo kost een taxirit van Kampot naar Phnom Penh ongeveer $35 en vanaf Sihanoukville naar Phnom Penh $50. Ook kan je een losse plek in een taxi reserveren. Dit kost je aanzienlijk minder (5-7 dollar). Houd wel rekening met een krappe plek aangezien de taxi soms tot wel 7 personen meeneemt (reguliere Toyota Camry). Ook wacht de taxi vaak tot de taxi volzit. Dit kan de nodig vertraging opleveren.

Per trein naar Phnom Penh

Sinds april 2019 rijden er weer passagierstreinen in Cambodja. Zo kan je van Sihanoukville, Kampot, Takeo en Battambang per trein naar Phnom Penh reizen. De kosten zijn laag en het comfort is groot. Zeker een aanrader. Helemaal als je vanuit Sihnoukville naar Phnom Penh wilt reizen. De wegen op deze route zijn erg vol. De trein is sneller. Lees hier meer over de trein in Cambodja.
Share Button