Over Cambodja | Mijncambodja.nl
Introductie Cambodja

Introductie Cambodja

Het koninkrijk Cambodja is een land dat 4 maal groter is dan Nederland met een totale oppervlakte van 181.035 km2 en in Zuidoost Azie aan de Golf van Thailand en de Zuid Chinese zee gelegen is. Cambodja grenst aan de landen Thailand, Laos en Vietnam.

De naam van Cambodja is ontstaan uit het Sanskriet in het jaar 802 toen Jayavarman zichzelf tot koning benoemde. Gedurende een periode van ongeveer 600 jaar groeide Cambodja uit tot een zeer machtig rijk. Het Khmerrijk betrof niet alleen het huidige grondgebied van Cambodja maar ook zuidelijk Vietnam, vrijwel geheel Thailand, 70% van Laos en zelfs kleine delen van Myanmar en Maleisie behoorden toen de tot toe aan Cambodja. De vele koningen die koning Jayavarman opvolgenden bouwden grote impossante tempels in de regio rond Kampong Thom (Koh Ker) en in de regio van Siem Reap (Angkor). Indrukwekkende tempels als Angkor Wat, Bayon, Ta Prohm, Angkor Thom en Bantey Srey werden gebouwd met stenen uit het Kulen gebergte (Phnom Kulen) zo`n 50 kilometer westwaarts.

De vlag van Cambodja

De nationale vlag van Cambodja (Tung-Cheat in het Khmer genoemd) is in 1948 aangenomen en later in 1993, nadat de vlag tijdens de Rode Khmer periode was vervangen door een rood-gele vlag en de monarchie weer terug was, weer opnieuw ingevoerd. Sinds 1850 staat op de vlag van Cambodja een afbeelding van Angkor Wat. Cambodja is daarmee het enige land ter wereld dat een ruine op zijn vlag heeft afgebeeld. Afghanistan heeft ook een gebouw afgebeeld op de vlag maar geen ruine. In 1948 kwamen de kleuren van de achtergrond erbij. De bovenrand en onderrand werden blauw terwijl de band in het midden rood werd gemaakt. Dit met een ratio van 1:2:1. De rode en blauwe kleuren op vlag zijn traditionele Cambodjaanse kleuren en hebben niet een directe betekenis. Cambodja heeft in zijn geschiedenis in totaal 8 verschillende vlaggen gehad. Onder de heerschappij van de Jappanners en Fransen werd een nieuwe vlak aangenomen evenals tijdens de heerschappij van de Rode Khmer in Cambodja. Vlak voor de Rode Khmer en erna waren er ook andere vlaggen dan de huidige vlag (vlak ervoor 1, vlak erna 2 verschillende vlaggen).

  


Share Button