Budget voor backpacken in Cambodja | Mijncambodja.nl
Budget voor backpacken in Cambodja
Budget voor reizen en backpacken in Cambodja

Budget voor backpacken in Cambodja

Cambodja is een vrij goedkoop land. Voor weinig geld kan je de dag doorkomen. Maar wat is nu eigenlijk het budget voor backpacken in Cambodja? Uitaard liggen je uitgaven aan de mate van luxe en comfort die je wenst. Als je op een locatie blijft dan kan je voor zo`n $15 een dag doorkomen inclusief 3 maaltijden en overnachting en wat biertjes. Als je wildere plannen hebt bijvoorbeeld musea wil bezoeken of vervoeg nodig hebt, dan van je nog $5 to $10 extra kwijt.

Maar wat zijn nu eigelijk de kosten voor vervoer of een hotelovernachting in Cambodja? Of wat kost het om een dag met een tuktuk langs de tempels van Angkor Wat bij Siem Reap te worden vervoerd? Hoeveel kost een kaartje voor de bus of entree voor een museum? Hieronder een overzicht per categorie om een indruk te krijgen en je plannen op af te stemmen.

Kosten overnachtingen en hotels

In Cambodja (en vrijwel geheel Azie) betaal je per kamer en niet per persoon. Overnachtingen kunnen varieren van $3,- tot $2000,- per nacht per kamer. In de grote steden als Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville komt je veel guesthouses tegen waar je voor $5 per nacht kunt overnachten (per kamer dus). Vaak zelfd incl. ontbijt.

Verblijf Kosten (+/-) Voorbeeld
Guesthouse $4 (per kamer) #10 Lakeside Guesthouse, Phnom Penh
Hotel middenklasse $20 (per kamer) Asia Hotel, Phnom Penh
Hotel/resort (Luxe) $80 (per kamer) Lotus Luxury Villa, Phnom Penh

Kosten voor eten en drinken in Cambodja

Eten is goedkoop in Cambodja tenminste, als je lokaal eten eet. Als je op straat in een eetstalletje eet ben je voor $1 a $2 dollar rond. Indien je in een westers reatautant eet ben je aanzienlijk meer kwijt. Een pizza kost zo rond de $6 en een westers gerecht als friet met een hamburger kost zo`n $5. Als je in een eetstalletje op straat eet let dan wel even op de omloopsnelheid. Als er voor lange tijd geen hond te bekennen is, zoek dan een andere eetgelegenheid op aangezien het eten dan al vrij lang en vaak ongekoeld ligt te wachten op een "slachtoffer".

Eten & drinken Kosten (+/-) Voorbeeld
Lokale maaltijd $1,50 Noodles of rijst met vlees
Westerse maaltijd $4 Pasta tonijn
Pizza $6 / $7 Medium pizza met vlees
Flesje water $0,25 nvt
Blikje cola $0,50 0,33 cl
Glas cola $1 Gelijk aan 1 flesje van 0,33 cl
Kop koffie $1,50 Cappuccino
Blikje bier $1 Angkor bier (Heineken is duurder)
Bier van de tap $0,50 Draft bier (Angkor)

Kosten van vervoer in Cambodja

Voor een gemiddelde busrit, neem bijvoorbeeld Sihanoukville naar Phnom Penh (5 uur en 224km) betaald je zo`n $5. Voor sommige luxere bussen zoals op het traject Siem Reap - Phnom Penh v.v. betaald je rond de $10. Vaak zit er dan een flesje water en een verfrisdoekje bij inbegrepen.

Een taxi is uiteraard een stuk prijziger. Vaak worden in taxi`s naast de chauffeur nog 7 plaatsen aangeboden (in een reguliere Toyota Camry bijvoorbeeld). De auto is normaal voor 4 personen bedoeld maar in Cambodja proberen ze dit vaak te verdubbelen. Iemand kan naast de chauffeur zitten (gedeelde stoel), daarnaast delen nog 2 andere een stoel. Op de achterbank is nog plek voor 4 andere personen.

Een plek in zo`n gedeelde taxi kost ongeveer $12 als het over een lange afstand gaat (neem Phnom Penh - Ban Lung). Je kan een extra plaats afkopen voor nog eens dat bedrag. Feitelijk heb je dan 1 plek. Vaak is het zo dat er lang wordt gewacht op meer reizigers zodat de hele auto vol zit en optimaal gebruik wordt gemaakt van de capaciteit van de auto. Op veel trajecten rijden chauffers in de ochtend van de ene naar de andere stad en in de middag weer diezelfde route terug.

Mocht je een prive taxi willen regelen dan moet je op kosten rond $50 denken op afstanden van zo`n 200 a 250km (Phnom Penh - Sihanoukville).

Vervoer Kosten (+/-) Voorbeeld
Motorbike korte rit $0,50 - $1 1 to 2 km
Motorbike lange rit $2 - $3 Bijv. centrum naar vliegveld Phnom Penh
Busrit gewone bus $4 /$5 Busrit Phnom Penh - Sihanoukville (240km)
Busrit Luxe airco bus $10 / $15 Siem Reap - Phnom Penh (300km)
Taxirit stad naar stad (prive taxi) $40 Phnom Penh - Sihanoukville
Taxirit stad naar stad (1 zitplaats) $12 Kratie - Ban Lung (shared taxi)
Tuktuk voor 1 dag $14 Tour langs tempels Siem Reap
Tuktuk voor 1 ritje $1,50 - $3 Hotel Phnom Penh - S21 gevangenis

Entree kosten van Cambodjaanse bezienswaardigheden

Entreeprijzen zijn vrij laag in Cambodja. Voor een kaartje voor het nationaal museum betaald je bijvoorbeeld $5. Een kaartje voor de Wat Phnom is $2. Voor het Tuol Sleng (S21) museum betaal je $3. De Killing Fields net buiten Phnom Penh hebben een entree tarief van $5. Zeker de moeite waard. Khmer betalen aanzienlijk minder (factor 2 tot 3) dan westerlingen. De tarieven zijn de afgelopen jaren wel flink gestegen. Betaalde je 2 jaar terug nog $3 voor een entree kaartje voor het nationaal museum, momenteel is dat $5!!

Voor een bezoek aan Angkor Wat kan je kiezen voor een dagpas a $20, een 3 daagse pas van $50 of een weekpas van $70. Khmer hebben geheel gratis toegang tot het complex.

Bezienswaardigheid Kosten (+/-) Voorbeeld
Angkor Wat $20 1 dag pas
Nationaal Museum $5 Phnom Penh
Koninklijk paleis $7 Phnom Penh (incl. foto`s nemen)
Killing Fields $3 Gids a $7
S21 $2 Gids a $7

Share Button