Bevolking van Cambodja | Mijncambodja.nl
Bevolking van Cambodja

Bevolking van Cambodja

In juli 2013 telde Cambodja een totale bevolking van 15.205.539. Hiermee staat Cambodja op nr 69 van de lijst van landen gemeten naar het aantal inwoners (Nederland staat op de 65e plaats).

Van de inwoners is van Cambodja is 90% Khmer, 5% Vietnamees, 1% Chinees en 4% heeft een andere etniciteit. Cambodja heeft een bevolkingsdichtheid van 69,0 inwoners per km². 10% van de totale bevolking woont in de hoofdstad Phnom Penh. Cambodja is een land waar veel mensen op het platteland wonen ofwel een agrarisch georienteerd land.

Vrijwel de meeste Cambodjanen wonen langs de Mekong rivier (in steden als Phnom Penh, Kratie, Kampong Cham), in steden bij het Tonle Sapmeer in de buurt (Siem Reap, Battambang en Kampong Thom of aan de kustwateren (Sihanoukville, Kep, Kampot en Koh Kong).

Minderheden in Cambodja

Khmer Loeu

De Khmer Loeu, een minderheid en tevens bergvolk, leeft in de binnenlanden van Cambodja in het noord-oosten van het land. De Khmer Loeu doen aan zwerflandbouw in de regio Rattanakiri, Stung Treng, Mondulkiri en Kratie. Ze branden delen van de jungle plat en verbouwen hun gewassen op de vruchtbare grond totdat deze is uitgeput. Daarna zoeken ze weer een andere plaats om zich te vestigen. Meestal vestigen ze zich in de buurt van kleine rivieren of meren. De Khmer Loeu leven in kleine groepen van een paar honderd mensen. De dorpshoofd heeft de leiding en neemt de belangrijkste besluiten. Naast het verbouwen van gewassen (groentes, rijst e.d.), jagen en vissen ze ook. De belangrijkste en grootste stammen zijn Kuy, Phnong, Brao, Jarai, and Rade.

Cham

De Cham stammen af van de Champa. De Champa hadden vroeger in Vietnam ( nabij Hoi An en Danang) hun thuishaven. Het Khmerrijk en Champarijk lagen veel met elkaar overhoop. Door de vele oorlogen sloegen burgers op de vlucht en belandden zo in Cambodja. De Cham zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen, de orthodoxen en de traditionelen. De orthodoxen maken ongeveer een derde uit van de totale Chambevolking in Cambodja. Ze wonen voornamelijk in de regio Phnom Penh, Oudong, Kampot en Takeo. De traditionel Cham leven vooral rond het Tonle Sapmeer in steden als Kampong Thom, Battambang, Pursat en in Kampong Cham (bij de Mekongrivier). Ze leven van de visvangst en verbouwen groentes. Vaak zijn het ook goede fokkers en slagers van waterbuffels en schapen. De Cham zijn moslims.

Chinezen

Van het aantal Chinezen dat in Cambodja woont, woont zo`n 60% in de steden en 40% in kleinere dorpen. Maar liefst 92% van de Chinezen is werkzaam in de handel en beheren een aanzienlijk deel van de Cambodjaanse markt. De Chinezen beheren vaak geldwisselshops in de grote(re) steden.

Vietnamezen

De Vietnamezen wonen voornamelijk in steden als Phnom Penh, Kandal, Prey Veng en Kampong Cham. Ze hebben weinig met de Khmercultuur omdat ze meer Chinees georienteerd zijn. Dit in tegenstelling tot de Cambodjanen die meer Indiaas georienteerd zijn. Ook de Vietnamese leven voornamelijk van de visvangst.

Samenstelling

Kenmerkend voor een ontwikkelingsland als Cambodja is het grote aantal jongeren in verhouding tot de totale bevolking (zie bevolkingspiramide rechts). De levensverwachting van een gemiddelde Cambodjaan ligt rond de 59 jaar. Een aantal belangrijke feiten dragen bij aan het hoge percentage jongeren in de Cambodjaanse samenleving:

  • Kinderen worden gezien als oudedagsvoorziening
  • Kinderen zorgen voor extra inkomen en hulp in het huishouden (zorgen voor kinderen)
  • Hoog percentage kinderstefte
  • Afwezigheid voorbehoedsmiddelen

Bevolkingspiramide Cambodja

Khmer buiten Cambodja

Buiten Cambodja wonen nog grote groepen Khmer. Zo leeft in het Vietnamesche Mekonggebied nog een aanzienlijke Khmergemeenschap van 1.055.174 (volgens de Vietnamese overheid) . Deze bevolkingsgroep heeft de naam "Khmer Krom" wat Khmer van beneden betekend en refereerd aan het feit dat deze bevolkingsgroep in de zuidelijke regio van Vietnam wonen.

Aan de andere kan van de grens in Thailand leeft eveneens nog een grote groep Khmer +/- 1.400.000. Deze groep luistert naar de naam "Khmer Surin". De Khmer komen uit de Thaise regio's Sisaket, Roi Et, Buriram en Surin. In de laatstgenoemde hebben de Khmer Surin hun naar verleend. Zowel voor de Khmer Krom als voor de Khmer Surin geldt dat ze wonen in een gebied dat vroeger tot het machtige Khmerrijk behoorde. Na diverse oorlogen heeft het Khmerrijk veel gebied verloren aan tegenstanders. Zuid-Vietnam kwam onder Champa beheer en de provincies waar de Khmer Surin leven kwamen onder beheer van de heerser van Ayutthaya.

In zowel Frankrijk als de Verenigde Staten (California), leven ook nog Khmer gemeenschappen van aanzienlijke omvang. De samenleving in California is de grootste buiten Azie. De Khmer in Frankrijk waren vooral mensen die op goede voet leefden met de Franse overheersers, partners van Fransen tijdens de overheersing of evenals het in de V.S. wonende deel, vluchteling van het regime van Pol Pot.

Analfabetisme

Van de Cambodjaanse bevolking slechts %15,6 in stedelijke gebieden. De rest woont op het platteland. In de tijd van de Franse overheersing in Cambodja gingen er vrij veel Cambodjanen naar school. Een deel van deze mensen ging voor de Fransen werken in veelal overheidsinstellingen.

Vanaf het begin van de komst van de Rode Khmer, die van Cambodja een autakische landbouwstaat wilden maken, werd iedereen verplicht de steden te verlaten om op het platteland te graan werken. Mensen werkten gemiddeld 14 uur per dag op het land om rijst te verbouwen of projecten met betrekking tot stuwdammen of irrigatie uit te voeren. Scholen waren niet meer nodig. Nadat de Rode Khmer in 1979 verdreven waren was het schoolsysteem compleet verdwenen. Ook leraren waren er niet meer aangezien deze tijdens het gruwelbewind van Pol Pot vrijwel allemaal vermoord waren.

Dit is de voornaamste reden voor het feit dat veel mensen in Cambodja analfabeet zijn. Het opbouwen van het scholensysteem is nog in volle gang maar nog lang niet op het punt waar het zou zijn geweest zonder toe doen van de Rode Khmer. %65 van de bevolking van Cambodja is analfabeet.School in Ratanakiri, Cambodja

School in Ratanakiri


Share Button