Het Tonle Sapmeer in Cambodja | Mijncambodja.nl
Het Tonle Sap meer

Het Tonle Sap meer

Het Tonle Sapmeer is een meer in de laagvlakte die ongeveer 7,5% van Cambodja beslaat. Het ligt in de provincie Siem Reap. De naam Tonle Sap betekent in het Khmer "Groot Meer". Dit meer beslaat ongeveer 2590 vierkante kilometer in de droge tijd, maar zwelt in de regentijd aan tot een oppervlakte van 24.605 vierkante kilometer. Het meer staat in verbinding met de Mekong rivier. Tijdens de droge tijd vloeit water het meer uit via de Tonle Saprivier in de Mekong bij Phnom-Penh. Gedurende de regentijd is de waterstand in de Mekong echter zo hoog, dat het water vanuit de Mekong via de rivier het Tonle Sapmeer instroomt. Het meer wordt dan tijdelijk het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azie. Het meer is tijdens de regentijd een paaigrond voor vis en is dan ook een zeer rijke visgrond na de regentijd als het water zich terugtrekt. De vis komt dan letterlijk uit de "lucht" (bomen) vallen. In de nabijheid van dit meer hebben zich door de vruchtbare grond en de rijke visvangsten de eerste beschavingen van Cambodja ontwikkeld, namelijk die van Chenla en het Khmer-rijk.

Voor het grootste deel van het jaar is het meer dus vrij klein, ongeveer een meter diep en met een oppervlakte van 2700 vierkante km. Tijdens de regentijd verandert de stroomrichting van het water. Het water wordt dan uit de Mekong in het meer geduwd, waardoor de oppervlakte tot 16.000 vierkante km en de diepte tot maximaal negen meter kan reiken. Er zijn dan van overstromingen nabijgelegen velden en bossen. De uiterwaarden vormen dan een geweldige voedingsbodem voor vis. De verandering van de stroomrichting van de Tonle Sap rivier fungeert ook als een soort van veiligheidsklep om te voorkomen dat overstromingen verder stroomafwaarts plaats vinden. Tijdens het droge seizoen (december tot april) het Tonle Sap meer levert ongeveer 50% van het water naar de Mekong Delta in Vietnam.

Tonle Sap meer boot Battambang naar Siem Reap

Boot Battambang naar Siem Reap

Tonle Sap meer kinderen in tobbe

Kinderen in tobbe

Het belang van het Tonle Sapmeer

Het Tonle Sap meer en de omliggende provincies maken deel uit van het Tonle Sap Biosphere Reserve. Men wil het meer zo houden zoals het is met zijn landschappen en ecosystemen. Illegale visserij en stroperij zijn de belangrijkste problemen die de visstand bedreigen. Het kappen van het overstroomde bos om ruimte te maken voor de landbouw is ook een ernstig probleem. Veel van de mensen die leven rond het meer zijn zeer arm en afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud. Het is een uitdaging voor duurzame ontwikkeling en het behoud naast elkaar bestaan. Er zijn negen provincies die deel uitmaken van het Tonle Sap Biosphere Reserve, deze zijn; Banteay Meanchey, Battambang , Kampong Chhnang, Kampong Thom, Preah Vihear, Pursat, Siem Reap, Otdar Meanchey, en Krong Pailin.

Een van de grootste festivals van Cambodja draait om het Tonle Sap meer. Het drie dagen durende Waterfestival, ter ere van de draaiing van de stroomrichting van het Tonle Sap meer, wordt gevierd in oktober of november. De precieze datum wordt bepaald door de stroming van het water. Wanneer het water keert en terug stroomt naar de Mekong rivier, vindt de stroming plaats. De bootraces, het grootste spektakel van het festival, wordt dan in de hoofdstad Phnom Penh gehouden. Elk dorp heeft echter de mogelijkheid om bootraces te organiseren en meestal doen ze dat. De boten zijn meestal lange kano's met een boeg en een achtersteven, die met een boog omhoog gaan. De boten zijn fraai gedecoreerd en uitgesneden om hun dorp te vertegenwoordigen bij de wedstrijden. De voorsteven is beschilderd met een groot oog, zoals ze dat vroeger deden, wanneer ze oorlog gingen voeren. Tot een miljoen mensen uit alle lagen van de bevolking en uit het hele land komen naar de oevers van de Tonle Sap in Phnom Penh om naar de bootraces te kijken. De stad is dan overvol. Live concerten worden gehouden, er zijn eetstalletjes opgezet, en zowel kinderen als volwassenen nemen een ritje in een reuzenrad. 's Avonds is er vuurwerk en mensen dansen in de straat. Mensen van het platteland in heel Cambodja komen naar het festival, vele reizen op de drie rivieren die naar de stad leiden. Sommigen komen hun lange, met de hand gesneden boten om aan de race deel te nemen. Anderen komen om drie dagen de bootraces zien en deel te nemen aan de feestelijkheden of om te profiteren koopjes.

Tonle Sap meer drijvend dorp

Drijvend dorp

Tonle Sap meer drijvend huis

Huis op het Tonle Sap meer


Share Button