Klimaat en weer in Cambodja | Mijncambodja.nl

Klimaat en weer in Cambodja

Klimaat en weer in Cambodja

Klimaat en weer in Cambodja

Het klimaat en weer in Cambodja is aangenaam en kent overwegend hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Het Cambodjaanse klimaat wordt sterk beinvloed door de tropische regenzone of moesson genaamd. Deze regenzone verplaats zich over een periode van ongeveer een half jaar van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond en vice versa. De regenzone verplaatst zich alleen over de tropische gebieden rond de evenaar. Wanneer de tropische regenzone zich in het noordelijk halfrond bevindt, heeft Cambodja te maken met een regenseizoen. Zodra de tropische regenzone zich weer naar het zuidelijk halfrond heeft verplaatst is er sprake van het droge seizoen. Zodoende kent Cambodja 2 soorten seizoenen die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het klimaat van Cambodja is te vergelijken met het klimaat van Thailand, zuid Vietnam en Laos (excl. de berggebieden).

Regenseizoen

Het regenseizoen loopt van mei tot oktober. In deze periode valt er gedurende een korte periode veel neeslag. De dagen in de regenperiode beginnen vaak erg zonnig. De relatieve luchtvochtigheid neemt zodoende toe. De hoeveelheid vocht in de lucht blijft toenemen waardoor de wolkendeeltjes aan elkaar hechten, te zwaar worden, en neerslag als resultaat brengen. De regenbui die ontstaat is in het begin vaak erg hevig maar neemt dan geleidelijk af in hevigheid. De buien ontstaan vaak aan het einde van de dag in Cambodja. Vaak kan je je horloge erop gelijk zetten. Na zo`n verfrissende regenbui voelt het vaak iets minder benauwd aan dan daarvoor het geval was.

  • Feiten over het Cambodjaanse weer
  • Beste reistijd November tot april
  • Meeste neerslag Augustus en september
  • Minste neerslag December tot april
  • Heetste periode Februari tot mei
  • Duur regenbuien Ongeveer 1 uur (eind dag)
  • Hoogste luchtvochtigheid Juni tot oktober

Droge seizoen

Het droge seizoen loopt van november tot april. Het droge seizoen kan weer in 2 sub-seizoenen worden onderverdeeld. Zo is het eerste deel van het droge seizoen relatief koel te noemen en het tweede deel van het droge seizoen is heet te noemen. In het hete droge seizoen is het vertoeven in de zon zeer uitputtelijk. Zeker op de Cambodjaanse stranden in bijvoorbeeld Sihanoukville is het dan lastig om het in de zon uit te houden. In de koelere droge periode lukt dat wat makkelijker. Door de afwezigheid van een wolkendek in de droge periode, wordt de warmte die overdag door de zon is afgegeven niet vastgehouden. Dit kan ertoe leiden dat het in de avond kan afkoelen. In stedelijke gebieden en aan de kust is deze afkoeling gering, soms maar een paar graden. In de bergachtige (Rattanakiri en Mondolkiri) gebieden of op het platte land is het temperatuurverschil wel goed te merken. Soms kan het tot zo`n 15 graden afkoelen.

Beste reistijd voor reizen in Cambodja

De beste reistijd of beste periode om te reizen door Cambodja is zodoende in de droge periode van december tot april waarbij het eerste deel van de periode dus koeler is dan het tweede deel. Vooral aan de kust (Sihanoukville) is het dan goed vertoeven door de aangenamde zeebries. In het binnenland moet je je instellen op een stuk meer hitte. Een goede zonnebrandcreme en het dragen van een pet is zeer aan te raden in deze periode. Een zonnesteek of uitdroging is snel opgelopen. Indien je gebonden bent aan de Nederlandse zomervakantie en een aantal weken zou willen gaan rondreizen of backpacken door Cambodja is dit ook goed mogelijk in juli en augustus. Het is dan iets drukkender en van tijd tot tijd zal er een flinke regenbui plaatsvinden.

Klimaatgrafiek Cambodja

Maand Temperatuur Vochtigheid Neerslag
Minimum Maximum in % in mm
Januari 21,3 30,7 69 7,5
Februari 22,0 32,1 67 8,8
Maart 23,2 33,6 64 32,3
April 24,3 34,6 70 73,1
Mei 24,5 33,5 78 148,1
Juni 24,6 32,7 79 148,4
Juli 24,1 31,6 80 152,6
Augustus 24,7 31,7 81 155,2
September 24,7 30,9 84 232,4
Oktober 24,4 30,4 82 254,5
November 23,3 30,1 78 128,1
December 21,8 30,0 75 37,4
Jaar 23,5 31,8 76 104,7
Share Button