De Mekong rivier in Cambodja | Mijncambodja.nl
De Mekong rivier in Cambodja
De Mekong rivier in Cambodja

De Mekong rivier in Cambodja

De Mekongrivier is de op 11 na langste rivier ter wereld. De rivier speelt een erg belangrijke rol in het leven van de vele Cambodjanen die afhankelijk zijn van de immense rivier die dwars door Cambodja heen loopt. Het water van de rivier wordt gebruikt als drinkwater (na filtering) maar ook om de grote rijstvelden mee te irrigeren. Ook wonen er vele mensen langs de oevers van de Mekong rivier die van de visvangst leven. Ook is de rivier van belang voor het vervoeren van goederen van de ene naar de andere stad langs de rivier. Het toerisme tenslotte is ook steeds belangrijker voor de locals. Toeristen maken some graag een tochtje over de rivier of komen per boot of ferry vanuit Vietnam en Laos Cambodja binnen.

Oorsprong en route van de Mekong rivier

De rivier ontspringt in oost Tibet in China en loopt vervolgens door Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. In Vietnam mondt de rivier uit in de Zuid Chinese zee als het de Mekongdelta verlaten heeft. De Mekongrivier is ongeveer 4350km lang en en beslaat een ruimte van zo`n 795.000 vierkante km. De Mekongrivier is vrij snelstromend in China, Myanmar en Laos en wordt rustiger zodra hij in het noorden van Cambodja het land binnenkomt. Net ten noorden van de grens bij Siphan Don in Laos is de laatste waterval van de Mekongrivier geweest.

Zodra de Mekong Cambodja verlaat is de rivier erg breed geworden door al de zijrivieren die de rivier van water voorzien. Net over de grens in Zuid Vietnam begint dan ook de Mekongdelta waar de Mekongrivier opsplitst in 9 armen. In de Zuid-Chinese zee voor de zuid-oost kust van Vietnam komt de Mekong uiteindelijk in zee terecht.

Mekong rivier ferry

Mekong rivier ferry

Mekong rivier zonsondergang

Zonsondergang

Stung Treng en de Mekongrivier

Als je vanuit Laos met de boot Cambodja binnenkomt valt het gelijk op dat er vrij weinig mensen langs de river in Noord Cambodja wonen. Na zo`n 2 uur stroomafwaards te hebben gevaren door een mooi en stil natuurgebied, kom je aan in de stad Stung Treng. Stung is het Cambodjaanse woord voor rivier. Bij Stung Treng komt een zijrivier die vanuit de provincie Ratanakiri in het Noordoosten van Cambodja in de Mekong terecht. Deze rivier, de Tonle (grote) Sekong rivier is weer ontstaan door het samenkomen van de Tonle Kongrivier (deels vanuit Zuid Laos) en de Tonle Srepokrivier uit de provincie Ratanakiri

Mekong rivier irriwaddy dolfijnen

Irriwaddy dolfijnen spotten

Mekong rivier irriwaddy dolfijnen

Irriwaddy dolfijnen

Kratie en de zeldzame Irriwaddy dolfijnen

Als je in Stung Treng bent aangekomen ga je doorgaans met de bus naar het zuiden richting Phnom Penh. Op de route doe je echter nog 2 grote steden aan die aan de rivier de Mekong liggen. De eerste is de slaperige stad met de naam Kratie. De stad ligt aan het oosten van de Mekongrivier op een punt waar de rivier erg breed is. Soms wel 2km. Het is op deze plek waar de zeldzame Irriwaddy rivierdolfijnen leven. De dolfijnen worden beschermd omdat de populatie met uitsterven bedrijgd wordt. Er is een project gestart die vissers compenseert om zo niet te vissen op de dolfijnen. De dolfijnen leven in het stroomopwaardse deel van Kratie. Je kan via een officieel kantoor een bootje met kaptein huren die je stroomopwaards brengt op de plek waar de dolfijnen leven. Nadat de kaptein zijn motor heeft uitgezet en de boot met een touw aan een struik in het water heeft vastgemaakt begint het zoeken naar de dolfijnen. Het kan soms erg lang duren voordat je de eerste dolfijn spot. Het zijn geen dolfijnen die hoog springen maar de Irriwaddy dolfijnen komen net boven het water uit met een deel van hun lichaam om te ademen. Op dit moment maken ze geluid en kan je zo horen en zodoende ook zien als je snel bent. Meestal gebeurd het dolfijnspotten in de namiddag. Vaak maakt de ondergaande zon, de stilte op het water en het afwachten het zien van de dolfijnen tot een euforisch moment.

Kampong Cham

De stad Kampong Cham is de laatste grote stad die je aandoet tijdens je route van noord Cambodja naar Phnom Penh. De stad is een typische Cham stad. De Cham is een bevolkingsgroep die oorspronkelijk uit centraal Vietnam afkomstig is en tevens moslim is. De stad kent een traditie van visserij maar ook worden er veel fruitsoorten verbouwd.


Share Button