Kep reistips | Mijncambodja.nl
Reistips Kep

Kep

Kep is een rustige en kleine badplaats gelegen in het zuiden van Cambodja aan de golf van Thailand en vlakbij de grens met vietnam (grensovergang Ha Tien). De stad, gemeente en provincie dragen allemaal dezelfde naam. De stranden van Kep bestaan uit zwart zand. Hier en daar zijn witte stranden te vinden. Zand uit Sihanoukville is verscheept naar Kep om meer toeristen te trekken.

Ooit was Kep de populairste badplaats van Cambodja. Vooral tijdens de Franse overheersing kende de plaats hoogtijdagen. Door de burgeroorlog en de Rode Khmerperiode raakte de plaats erg in verval. De koloniale Franse bungalows werden verlaten en raakte erg verwaarloost. De ruime boulevard en trottoirs en grote standbeelden geven je een beeld van de stad zoals die voor ogen was. Ook het paleis van de koning in de bergen aan de kust verhullen de ideeen die de bewoners met de stad voor hadden. Veel plannen zijn niet tot uiting gekomen.

Tegenwoordig is Kep weer in trek. Het aantal toeristen neemt erg toe en de stad groeit met de dag. Restaurantjes en barretjes schieten als paddestoelen uit de lucht. Ook het aantal resorts, hotels en guesthouses neemt sterk toe.

Kep is van oudsher bekend om zijn zeer smakelijke krab. Wie in Kep is geweest moet zich minimaal eenmaal tegoed hebben gedaan aan de locale specialiteit. In combinatie met saus die gemaakt wordt met Kampot peper, geniet je optimaal. Op en rond de markt tref je overal eetkraampjes aan waar je de verse krab kunt nuttigen. De krab is goedkoop

De gemeente Kep bedraagt een oppervlakte van 336km2. De gemeente grenst aan de noord, oost en westkant aan Kampot. In het zuiden grenst het aan de golf van Thailand. Kep is hoger gelegen dan de meeste andere provincies in Cambodja, aangezien het op de uitlopers van het Domrey gebergte ligt. door de hogere liggen is er niet vaak sprake van wateroverlast tijden het regenseizoen. Ook zie je af en toe bijven de rijstvelden karstgebergte uitkomen indien je richting de Vietnamese grens gaat.

Geschiedenis van Kep

In 1908 is Kep door de Fransen gesticht tijdens de koloniale overheersing. De naam Kep is ontleend aan het Franse woord "Cap" dat letterlijk "Kaap" betekend ofwel: een smal stuk land dat uitsteekt in zee. De Fransen bouwden mooie villa`s en begonnen met het aanleggen van diverse plantages in en rondom Kep. Er zijn dan ook diverse plantages te vinden waar voornamelijk vruchten worden verbouwd.

In de jaren 60 vond de stad zijn grootste ontwikkeling en werd een populair oord voor de rijken en overheidsfunctionarissen. De stad was erg in trek en iedere hoge functionaris wilde een villa bouwen op de bergen die uitkeken op de golf van Thailand en het voor de kust gelegen eiland Koh Tonsay (konijnen eiland).


Share Button