Geld in Cambodja | Mijncambodja.nl
Geld pinnen in Cambodja

Geld pinnen in Cambodja

Sinds een paar jaar barst het van de pinautomaten in Cambodja. Deze ATM's vind je tegenwoordig op bijna elke hoe van de straat in de grotere steden. In de kleinere plaatsen vind je ze in mindere mate maar zijn ze vaak wel aanwezig. Het is tegenwoordig dan ook vrij eenvoudig om bij je geld te komen tijdens je reis door Cambodja.

Amerikaanse dollar pinnen in Cambodja

De Cambodjaanse Riel(KHR) is de officiele munteenheid van Cambodja maar ook de Amerikaanse dollar wordt overal geaccepteerd als betaalmiddel. Uit vrijwel alle pinautomaten komen Amerikaanse dollars rollen. Dit komt voornamelijk door het feit dat er weinig groot Cambodjaans briefgeld bestaat. Momenteel is het briefje van 100.000 KHR ($25) de grootste coupure. Wanneer je $500 dollar pint aan Khmer Riel (+/- €450), dan ontvang je dus 20 briefjes van 100.000 KHR. Niet erg praktisch. 5 biljetten van $100 pinnen is handiger. Zeker aangezien je ze overal kunt gebruiken of omwisselen in coupures met lagere waarden. Bij sommige pinautomaten kan je kiezen of je Amerikaanse dollars of Khmer Riel wilt pinnen.

Waar in Cambodja kan je pinnen?

Het is handig om te weten waar je kunt pinnen in Cambodja zodat je tijdens je reis niet zonder geld komt te staan. De banken met pinautomaten schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond in Cambodja. Vooral in de grote steden is pinnen geen probleem. Op elke hoek van een belangrijke straat vind je zeker wel een pinautomaat. Soms vind je zelfs ATM's in hotels.

Pinnen in grote steden
In grote Cambodjaanse steden als Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Battambang, Kampot, Kampong Cham, Kampong Thom en Koh Kong kan je dus probleemloos pinnen. Je vindt je er pinautomaten van vrijwel alle banken die in Cambodja actief zijn.

Pinnen in kleine steden of plaatsen
In kleinere steden als Kep, Kratie, Stung Treng, Kampong Chnnang en Skun is pinnen ook mogelijk. Hier vind je vaak een handje vol pinautomaten. Meestal zijn er pinautomaten van 1 tot 3 verschillende banken te vinden.

Pinnen aan de grens
In de belangrijkste grensplaatsen als Bavet (Vietnam), Ha Tien (Vietnam), Poipet (Thailand) en Koh Kong (Thailand) vind je aan de grens ook pinautomaten. Je kunt hier dus pinnen om je visum te betalen. Ook hier kan je geld omwisselen. Het is wel raadzaam om voldoende geld op zak te hebben als je bij de grens aankomt want de pinautometen willen nog wel een kapot zijn. Bij de kleinere grensovergangen zijn doorgaans geen pinautomaten.

Pinnen op het vliegveld
Op de twee grootste internationale vliegvelden van Cambodja vind je volop pinautomaten van diverse banken. Zodra je aankomt op Siem Reap's Angkor International Airport of op Phnom Penh's Pochentong International Airport, dan kan je nog pinnen voordat je een visum aanvraagd. Je kunt dus met je gepinde geld je visum aanschaffen ($30). Ook buiten de airport zijn diverse ATM's te vinden.

Pinnen op het vliegveld van Sihanoukville is momenteel nog niet mogelijk!

Let er op dat je niet met elke pinpas geld kunt binnen bij alle pinautomaten. Sommige pinpassen worden niet geaccepteerd. Zorg altijd voor een backup in de vorm van een Creditcardcreditcard zodat je nooit zonder geld komt te zitten. Indien er geen pinautomaat te vinden is kan je altijd bij een bank terecht. Traveler Cheques worden nog steeds geaccepteerd. Als je geld pint betaal je altijd een kleine wisselkoers fee en een bank fee van $4 a $5 per transactie. Als je dus in een keer een groter bedrag pint om een langere tijd mee te kunnen overbruggen bespaar je geld op je pinkosten.

De belangrijkste en grootste banken in Cambodja zijn:

  • ACLEDA Bank PLC (ACLEDA)
  • ANZ Royal Bank (Australia and New Zealand Royal Bank ( Cambodia ) Ltd )
  • Canadia Bank PLC (CNB)
  • Phnom Penh Commercial Bank (PPCB)


Kosten van pinnen in Cambodja

Aan het pinnen van geld in Cambodja zitten kosten verbonden. De meeste banken (waartoe de pinautomaat behoort) rekenen transactiekosten van $4 of $5 dollar per transactie. Daarnaast rekent je eigen bank ook nog een klein percentage kosten i.v.m de eventuele koersschommeling. Informeer de kosten bij je eigen bank.

Geld in nood

In vrijwel alle steden in Cambodja kan je ook Western Union kantoren vinden. Mocht je bestolen zijn of je pinpas werkt niet en je hebt geen Creditcard, dan kan je altijd binnen een half uur via een Western Union kantoor (mits geopend uiteraar), beschikken over extra financiele middelen die vanuit je thuisland kunnen worden toegestuurd via online geld overmaken.


Share Button