Cambodjaanse feestdagen en evenementen | Mijncambodja.nl
Cambodjaanse feestdagen en evenementen
Cambodjaanse feestdagen en evenementen

Cambodjaanse feestdagen en evenementen

Cambodja kent een aantal feestdagen en evenementen. Westerse feestdagen als kerst, pasen en pinksteren kennen ze in Cambodja uiteraard niet aangezien het Christelijke feesten zijn. Door de aanwezigheid van veel westerse backpackers en reizigers wordt op sommige plaatsen wel eenvoudig kerst gevierd, meer eigenlijk als excuus om een gezellige avond (met veel bier) te hebben.

Hieronder kan je een overzicht vinden van alle feestdagen van Cambodja. Het meenmaken van een van de feestdagen tijdens je reis kan erg leuk en interessant zijn. Let er wel op dat, bijvoorbeeld rond het waterfestival, nieuwjaar of Pchum Ben (uitgesproken: pjom ban) het erg druk is. Vooral in Phnom Penh maar ook andere steden als Sihanoukville wordt dan volop feest gevierd. Boek je hotel of guesthouse vooruit want het zal niet meevallen dank een geschikte kamer te vinden. Let tijdens deze dagen goed op je spullen. Vooral tijdens het waterfestival is het erg druk in Phnom Penh en zijn er zakkenrollers actief.

Cambodjaanse feestdagen, Pchum Ben

Pchum Ben

Cambodjaanse feestdagen, water festival

Water festival

Het festival Phnum Ben

Phnum Ben is een Cambodjaans religieus festival waarbij voorouders worden geerd en herdacht. Het festival vindt plaats in de tiende maand van de Khmer Kalender aan het einde van de Buddhistische lente. Op de westerse (Gregoriaanse) kalender valt het festival meestal in begin oktober.

Tijdens het festival geeft men offers aan Buddha in tempels door heel het land. De offers bestaan uit eten. Cambodjanen geloven dat in deze periode de poorten van de hel tijdelijk worden open gezet zodat kwade geesten kunnen ontsnappen. Na de ontsnapping zullen de geesten weer terugkeren en meer kwaad doen aan de overleden voorouders. Om de geesten tevreden te stellen worden offers in de vorm van eten gemaakt. Niet alleen kwade geesten maar ook de voorouders worden op deze manier geeerd.

Cambodjaans oud en nieuw (Khmer new year)

Het Cambodjaanse oude en nieuw (in Khmer Chaul Chnam Thmey) is de belangrijkste feestdag in Cambodja. Het Khmer oud en nieuw duurt drie dagen en vindt plaats in de maand april. Het nieuwe jaar wordt groots ingeluid en gevierd. De meeste mensen zijn vrij en zoeken hun familie op op het platteland. De eerste vrije dag is de eerste dag in het nieuwe jaar. Meestal is dat 13 of 14 januari. Alle drie dagen van het Khmer nieuwjaar hebben een eigen naam en hun eigen rituelen:

 1. Maha Songkran, door het branden van kaarsen en wierrook eren de Khmer Buddha
 2. Virak Wanabat, de minder bedeelden uit de samenleven ontvangen geld en voordouders worden in tempels vereerd.
 3. Virak loeurng Sak, Buddhabeelden en ouderen worden "gewassen" met geparfumeerd water. Dit brengt geluk.

Waterfestival

Het waterfestival in Cambodja, door de Khmer Bon Om Thook genaamd, is het festival dat wordt gehouden om het einde van het regenseizoen in Cambodja te vieren. Het festival wordt in de maand november gehouden. Feitelijk wordt gevierd dat het water van de Tonle Sap rivier in noordelijke richting stroomt. In het regenseizoen stroomt de grote hoeveelheid water vanuit het Tonle Sap meer via de Tonle Sap rivier de Mekong rivier in om vervolgens bij de Mekong delta in zuideljk Vietnam uit te komen in de Zuid-Chinese zee. In het droge seizoen stroomt het wat juist vanuit de Mekong rivier de Tonle Sap rivier in om vervolgens het Tonle Sap meer aan te vullen. Een unieke gebeurtenis in de wereld. Om dit te vieren worden er op de Tonle Sap rivier in Phnom Penh (maar ook in bijvoorbeeld Siem Reap) bootraces gehouden in prachtige lange drakenboten waar soms 30 man op rij in kan. Het is een eer om als eerste de finish over te gaan. In aanloop naar de festiviteiten wordt er door de roeiers hard getraind. Tijdens het waterfestival is het gigantisch druk in Phnom Penh. Iedereen komt naar de stad toe om de bootraces te zien. Hotels zijn snel volgeboekt dus boek op tijd je hotel! Let ook op zakkenrollers als je van plan bent te gaan.

 • Cambodjaanse feestdagen
 • 1 januari Nieuwjaarsdag, De eerste dag van het jaar in onze Westerse/Gregoriaanse kalender is niet een feestdag, veel bedrijven zijn wel gesloten.
 • 7 januari Overwinningsdag, overwinning op de het Rode Khmer regime
 • 14 februari Meak Bochea dag, herdenking van de preken van Boeddha door de monniken
 • 8 maart Internationale Vrouwendag. herdenken van vrouwen met moed en bijzondere prestaties over de hele wereld.
 • 14, 15 en 16 april Khmer Nieuwjaar, Khmer nieuwjaar, 3 dagen feest
 • 1 mei Dag van de arbeid, internationale dag van de arbeid 2014
 • 5 mei Koninklijke ploegceremonie (Pithi Chrat Preah Neangkol), begin van het plantseizoen
 • 24 september Dag van de constitutie, Cambodja viert dat het op 24 september 1993 weer een Koninkrijk werd
 • 14, 15 en 16 oktober Pchum Ben, herdenken van overleden voorouders. Veel Cambodjanen zijn vrij en offeren voedsel aan monniken (ze bezoeken tempels)
 • 29 oktober Dag waarop koning Sihamoni werd gekroond
 • 30 oktober Verjaardag van de vader van de koning, verjaardag van de oude koning
 • 9 november Onafhankelijkheidsdag, Cambodja viert dat het land onafhankelijk werd van Frankrijk in 1953.
 • 27, 28 en 29 november Water Festival / Bon Om Thook, het einde van het regenseizoen. Er wordt gevierd dat de Tonle Sap rivier van stroomrichting veranderd.
 • 10 december Dag van de mensenrechten, internationale mensenrechten dag 2014


Share Button