Cultuur en traditie van Cambodja | Mijncambodja.nl
Cultuur en tradities van Cambodja

Cultuur en traditie van Cambodja

De Cambodjaanse cultuur hangt erg samen met het Boeddisme. Omdat Cambodja op de handelsroute van India lag, is het land sterk door dit land beinvloed. Eerst werd het Hindoeisme overgenomen en later het Boedhhisme. Deze levensovertuiging spoort mensen ertoe aan om respectvol en zorgzaam met elkaar om te gaan. Als rijke(re) word je geachte voor je armere medemens in te staan. Volgens het Boeddhisme zijn al je acties in dit leven van invloed op de mate van geluk in je volgende leven (reincarnatie). Karma is daarbij het woord dat een hoofdrol speelt. "Wie goed doet, ontmoet goed".

Duidelijke voorbeelden van dit onderdeel van de Cambodjaanse cultuur zijn vaak bij tempels te vinden. Vaak zijn tempels (Wat Phnom of Oudong) gelegen op een berg (Phnom). Onderaan of op trappen naar boven tref je vaak mensen aan die vragen om geld (bedelen). De gemiddelde Cambodjaan die een tempel bezoekt doet dit uiteraard met een reden. Om een positief karma te ontwikkelen geven ze de bedelaars op de route omhoog zodoende wat geld. Vaak is het een klein bedrag maar indien meerdere mensen een klein bedrag geeft, kan de bedelaar genoeg bij elkaar krijgen voor een maaltijd.

Invloed van Angkor

Naast het Boeddisme is de geschiedenis van de Khmer ook een zeer belangrijk onderdeel van de Khmer cultuur. Cambodjanen zijn apetrots op hun Angkor Wat. De rijke geschiedenis waarbij de landgrenzen aanzienlijk ruimer waren opgetrokken dan die van het hedendaagse Cambodja doet de Cambodjanen trots zijn. Cambodja is niet voor niets het enige land ter wereld dat een afbeelding van een ruïne (Angkor Wat) op de nationale vlag toont. Veel invloeden van het eens machtige Khmerrijk zijn nog zichtbaar in het huidige Cambodja. Meisjes leren op school Apsara dansles, een typisch traditionele Khmer dans waarbij sierlijk gedanst wordt en waarbij traditionele toneelstukken worden opgevoerd die gebaseerd zijn op belangrijke passage`s uit de Angkor periode. Op vele plaatsen in Cambodja zijn speciale dansvoorstellingen te vinden die je een kijkje geven in de traditionale dansen van Cambodja.


Cambodjaanse muziek

Naast dans maakt ook muziek deel uit van de Khmercultuur. Rond de tempels van Angkor Wat en andere tempels tref je vaak groepen muziekanten aan die traditionele muziek ten gehore brengen. Typische Khmerinstrumenten als de roneat (Xylofoon), een tro (soort viool), een thon (bongo) of een krapeu ofwel takhe (liggend te bespelen gitaar) genaamd worden daar bij bespeelt. Kenmerkent voor traditionele Cambodjaanse (Khmer) muziek zijn instrumenten die lijken op handtroms, xylofoons, (pam)fluiten en (liggende) gitaren. Vaak wordt de traditionle muziek als begeleidende muziek ingezet bij het opvoeren van toneelstukken en dansvoorstellingen waarbij veelal mythen en verhalen uit het glorieuze verleden van de Khmer worden nagespeeld.

Foto's van Cambodjaanse muziekinstrumenten

Cambodja muziekinstrument krapeu

Krapeu

Cambodja muziekinstrument roneat

Roneat

Cambodja muziekinstrument thon

Thon

Cambodja muziekinstrument tro

Tro

Traditionele muziek

Traditionele dans

Cambodjaanse sculpturen

Naast traditionele dansen worden op diverse plaatsen (vooral in en rond Siem Reap) nog sculpturen gemaakt conform eeuwenoude Khmertraditie. Verschillende figuren worden volgens "oude recept" gemaakt. Draken, en aapmensen worden uit zandsteen gehouwen en verkocht. Veel grote en kleine hotels of openbare gelegenheden in Cambodja zijn in het bezit van deze werken evenals sculpturen van hout. Ook houtbewerking (tot banken, tafels en schilderijlijsten) stond hoog in het aanzien.


Share Button