Cambodja tijdens de Vietnamoorlog | Mijncambodja.nl
Cambodja tijdens de Vietnamoorlog
Cambodja tijdens de Vietnamoorlog

Cambodja tijdens de Vietnamoorlog

Tijdens de Vietnamoorlog heeft Cambodja het flink moeten ontgelden. De Amerikanen hadden het vermoeden dat de befaamde Ho Chi Minh route vanuit Noord Vietnam via Laos en Oost Cambodja Zuid Vietnam in liep om de Vietcong en het Noord Vietnamese leger te bevoorraden. Hoewel Cambodja officieel niet deel nam aan de oorlog en er volgens het verdrag van Geneve ook geen vluchten boven Cambodja mochten worden uitgevoerd, vlogen de Amerikaanse B-52 Bommenwerpens met grote regelmaat boven Cambodja uit om een grote lading bommen los te laten.

Het oosten van Cambodja en het gebied rond Sihanoukville, waarvandaan Chinese voorraden naar Zuid-Vietnam werden gebracht, hadden veel te lijden. Naar schatting vielen er zo`n 600.000 burgerslachtoffers in Cambodja.Later, in 1970, vielen Amerikaanse en Zuid-Vietnamese grondtroepen Cambodja binnen om de daar gelegerde Vietcongtroepen aan te vallen. Vanuit de lucht kon Amerika geen vat op ze krijgen. Ook over land kon Amerika weinig teweeg brengen.

Laos, meest gebombardeerde land ter wereld Veel is bekend over WOII in Europa en bombardementen op steden zoals Dresden of Rotterdam. Over de Vietnamoorlog is aanzienlijk minder bekend. Wat weinig mensen weten is dat Laos het meest gebombardeerde land ter wereld is. Sterker nog, in Laos zijn meer bommen gevallen dan in het Europa samen tijdense WOII. Cambodja staat op de tweede plaats. Dit terwijl beide landen officieel geen deelnemers waren aan de Vietnamoorlog. De Amerikanen volgden de afspraken gemaakt in het verdrag van Geneve niet.

Laatste wapenfeit tijdens de Vietnamoorlog

Het allerlaatste wapenfeit in de Vietnamoorlog vond plaats in Cambodja, en wel voor de kust van Sihanoukville. Een Amerikaans vrachtschip werd voor een eiland overvallen door leden van de Rode Khmer. De opvarenden werden gegijzeld voor enkele dagen en een reddinsactie werd op touw gezet door de Amerikanen. De liep echter uit op een catastrophale actie. De reddingshelicopter verdween in de dichtbegroeide jungle door een technisch mankement waarbij alle inzittenden om het leven kwamen. De tweede reddingshelicopter werd bij het landen op het eiland bij het vrachtschip hevig onder vuur genomen door de aanwezige Rode Khmer die zich op het eiland hadden ingegraven. De helicopter stortte door het hevige artillerievuur in zee en de zojuist gelandde bemanningsleden werden een voor een afgeslacht.

Een aantal dagen later werd het schip door de Rode Khmer vrijgegeven.
Share Button