Paradijselijke eilanden van Koh Rong in Cambodja | Mijncambodja.nl
Paradijselijke eilanden van Koh Rong
Paradijselijke eilanden van Koh Rong

Paradijselijke eilanden van Koh Rong

Hagelwitte zandstranden, ongerepte natuur, visrijke koraalriffen, romantische strandbungalows, verkoelende watervallen en een sfeervol nachtleven. De paradijselijke Cambodjaanse eilanden van Koh Rong net ten zuiden van Sihanoukville hebben het allemaal. Pas zeer recentelijk zijn de eilanden van Koh Rong ontdekt door het toerisme. Eigenlijk raar aangezien de eilanden de ideale mogelijkheden bieden als het om snorkelen, duiken, vissen, uitgaan of gewoon relaxen gaat. De locals die voorheen in de kleine vissersdorpjes op de eilanden woonden en puur afhankelijk waren van de visvangst hebben een visspullen aan de wilgen gehangen en zich compleet gericht op het toerisme dat sinds 3 jaar het eiland goed weet te vinden. De locals, wat Cambodjanen uit Sihanoukville en enkele expats hebben het toerisme in de afgelopen 3 jaar enorm zien toenemen. Dit mede door hun eigen inzet. Ze hebben op bescheiden schaal guesthouses, bungalows, hotelletjes, restaurants en uitgaansgelegenheden gebouwd evenals een pier waar de boten met toeristen aan wal kunnen komen.

Koh Ronh eiland pier

Koh Ronh pier

Koh Rong snorkelen

Snorkelen bij Koh Rong

Koh Rong

De eilanden van Koh Rong bestaan uit twee hoofdeilanden die qua naam erg op elkaar lijken. Koh Rong en Kog Rong Samloem. Koh Rong island is het meest toeristische eiland van de twee en met een oppervlakte van 78km² ook gelijk het op 1 na grootste eiland van Cambodja na Koh Kong eiland. Het eiland heeft een totale kustlijn van 61km waarvan 43km bestaat uit goed begaanbare zandstranden. Het eiland heeft in totaal 23 stranden van verschillende lengtes en zandkleuren. Het eiland is dichtbebost en heuvelachtig. De hoogste heuvel (berg) is 316 met hoog en daarmee vrijwel even hoog als de hoogste Nederlandse berg (Vaalserberg met een hoogte van bijna 322 meter). Er zijn zeven baaien op het eiland waar ja als toerist goed kunt duiken, snorkelen kajakken en boottochtjes maken. Diverse zeldzame vogelsoorten en andere diersoorten komen voor op het eiland. Ook verschillende apensoorten komen er voor. Er is vrijwel geen infrastructuur op het eiland aanwezig met uitzondering van kleine paden vanaf de stranden en wandelpaden door de heuvels. Vaak moet je per boot reizen om een ander deel van het eiland te bezichtigen. Electriciteit is beperkt beschikbaar en vaak alleen op vaste tijdstippen. In de nacht wordt de generator die de stroom opwekt uitgeschakeld en is er geen stroom om je ventilator te laten draaien. Gelukkig zorgt de frisse zeewind voor verkoeling. Op het eiland zijn 4 dorpjes te vinden namelijk Koh Tuich, Doeum D'keuw, Prek Svay en Sok San. De dorpjes zijn vrij nieuw omdat het eiland voor het jaar 2000 niet werd bewoond. Pal voor het strand van Koh Tuich (zuidoost) waar de meeste toeristen via de pier het eiland op komen ligt het kleine eilandje Koh Tuich waarnaar het strand genoemd is. Het eiland is klein, rond en met een grote heuvel waarop een klein tempeltje gelegen is. De strandjes van het eilandje bestaan uit afgestorven koraal. Je kunt er perfect snorkelen en duiken. Het krioelt er werkelijk van de prachtige kleurrijke vissen zeeegels, oesters, zeeslakken, zeepaardjes en andere zeedieren. Aan de andere kant van het eiland liggen twee andere kleine eilandjes met de naam Koh Bong-Po'own en Koh Song-Saa. Net ten zuiden van Koh Rong ligt een minder interessant eiland, Koh Koun. Ten zuiden van Koh Koun treft je het eiland van Koh Rong Samloem.

Enkele jaren geleden bestonden er grote plannen om het eiland van Koh Rong om te toveren tot een Thais party eiland zoals Koh Samui of Koh Pagnang. Gelukkig is dat er nog niet van gekomen.

Slowboat Koh Rong Samloem

Slowboat Koh Rong Samloem

Uitzicht Koh Rong op Koh Tuich

Uitzicht Koh Rong

Koh Rong Samloem

Koh Rong Samloem (ook wel Koh Rong Sanloem genoemd) ligt 4km ten zuiden van zijn grotere broertje Koh Rong. Het eiland is met een oppervlakte van 23km² ongeveer 3 keer kleiner dan Koh Rong. Het eiland heeft 3 stranden waarvan Saracen beach met een lengte van 3km de langste is. Ook Koh Rong Samloem bestaan grotendeels uit dichte jungle en wat flauwe heuvels. Er zijn enkele indrukwekkende rotsformaties op het eiland te vinden. Tijdens de Franse overheersing is er een weg aangelegd op het eiland. De weg is helaas grotendeels weer door de jungle opgeslokt. Op het eiland is ook beperkte stroomvoorziening. De meeste accommodaties bevinden zich op het Saracen strand. Ook op bij Ma-pay Bay zijn guesthouses en bungalows te vinden. Hier en daar op het eiland vind je verspreid nog andere accommodaties.

Per fastboat of slowboat naar Koh Rong en Koh Rong Samloem

Beide eilanden zijn vanaf de haven van Sihanoukville per fastboat of slowboat te bereiken. De fastboat doet slechts 45 minuten over de overtocht terwijl de slowboat er 2 tot 2½ uur over doet. De fastboat kost $15 tot $20 terwijl je maar $5 voor de relaxte slowboat betaald. De fastboat vertrek om 08:00, 11:00 en 15:00 van Occhuteal Pier in Sihanoukville naar Koh Rong en om 08:00 en 15:00 naar Koh Rong Samloem (zowel M’pai bay en Saracen beach). Bekijk tijden en boek je ticket op speedferrycambodia.com

Voorzieningen op Koh Rong en Koh Rong Samloem

De eilanden van Koh Rong zijn prachtig en ideaal om even bij te komen en te genieten van de schoonheid. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de voorzieningen op de eilanden beperkt zijn. Op beide eilanden wordt de stroom door generatoren opgewekt en is niet 24 uur per dag aanwezig. In de nacht worden de generatoren uitgezet en moet je afkoelen d.m.v. de koele zeewind in plaats van je fan. Internet is op Koh Rong aanwezig doordat er een kabel vanaf Sihanoukville naar het eiland is aangelegd. Verbinding van het internet is echter niet snel en valt soms uit. Lang niet alle guesthouses hebben WIFI.

De medische voorzieningen zijn op de eilanden van Koh Rong ook beperkt. Op Koh Rong is een medische post aanwezig. Als je de pier afloopt zie je in het eerste restaurantje aan je linker hand een blauw kruis op een wit bord. Hier bevindt zich de eerste hulp waar Sarah (een werknemer van het duikcentrum) je eerste hulp kan bieden tegen een kleine vergoeding. Je moet er rekening mee houden dat in het water kleine zandvliegen zijn die je lichtjes prikken. Je ziet ze niet maar ze zijn er vaak wel. Bij sommige mensen kan dit irritaties opwekken die vaak met een zalfje bij de eerste hulp te behandelen zijn. Een ander "gevaar" zijn de zee-egels. Ze leven hier en daar in de zee en als je er op trapt kan dat pijnlijk zijn. Na een paar dagen trekt de pijn weg. Een steek is doorgaans ongevaarlijk.

Share Button