Electriciteit en stekkers in Cambodja | Mijncambodja.nl
Electriciteit en stekkers in Cambodja
Electriciteit en stekkers in Cambodja

Electriciteit en stekkers in Cambodja

Het Cambodjaanse electriciteitsnetwerk een elektrische spanning van 230 volt(230V), met een wisselspanning die met een frequentie van 50 Hz uit het stopcontact komt. Daarmee kent Cambodja een electriciteitsnetwerk met precies de gelijke hoeveelheid volt en herz als in Nederland.

Electrische apparaten gebruiken in Cambodja

Aangezien er evenveel volt en herz uit een Cambodjaans stopcontact komt als uit een Nederlands stopcontact, is het zonder tussenkomst van een adapter of transformer mogelijk om je telefoon op batterijen op te laden, je computer of tablet in te pluggen of een ander electrisch apparaat aan te sluiten op een Cambodjaans stopcontact. Alle apparaten zouden probleemloos moeten werken.

Soorten stekkers in Cambodja

Hoewel de hoeveelheid volt en herz in Cambodja gelijk is aan dat van Nederland worden er wel degelijk andere stekkers gebruikt. Je kan tijdens je reis door Cambodja een drietal verschillende stopcontacten tegenkomen. De eerste is een regulier stopcontact zoals wij die ook in Nederland hebben (zie de foto rechtsboven). De tweede soort betreft een stopcontact waar een stekker met 2 rechthoekige smalle pinnen in past. Vaak bevatten de 2 gleuven nog een ronding zodat ook de stekker die wij kennen op het contact past. (zie linker contact op de foto). De derde variant is een stekker en stopcontact met 3 punten. Ook hier zal je stekker in passen maar moet je wel de nodige kracht zetten en de stekker schuin in steken. Gebruik van dit stopcontact zal niet bevorderlijk zijn voor de duurzaamheid van je stekker. De meest voorkomende stopcontacten zijn die van het tweede genoemde soort inclusief de ronde openingen waarbij de stekker met de langwerpige pinnen en de stekker met de ronde pinnen (Nederlandse) kan worden gebruikt.

Stroomuitval in Cambodja

Het komt in Cambodja nog regelmatig voor dat de stroom uitvalt. Vooral in het regenseizoen tijdens een flinke onweersbui wil de stroom nog wel een uitvallen. Gedurende enkele tientallen minuten kan het zodoende zijn dat je geen stroom hebt. Gelukkig heeft bijna iedereen een telefoon die voorzien is van een lichtfunctie om bij te schijnen indien dit nodig is. Aangezien de Fransen tijdens hun aanwezigheid ervoor gezorgt hebben dat er een electriciteitsnetwerk werd aangelegd lopen de electriciteitskabels net als in Frankrijk zelf boven de grond. De leidingen worden aan masten vastgebonden en lopen door de hele stad. Het komt regelmatig voor dat er kortsluiting ontstaat.


Share Button