Geld in Cambodja | Mijncambodja.nl
Geld in Cambodja

Geld in Cambodja

Hoewel de officiele munteenheid van Cambodja de Cambodjaanse Riel is (KHR), kan je ook met ander geld betalen. De Amerikaanse dollar wordt overal geaccepteerd als betaalmiddel en ook uit pinautomaten komen US dollars rollen. De gemiddelde wisselkoers van de US dollar ten opzichte van de Cambodjaanse Riel is $1 = R4000. Maar omdat je meestal met geld bestaande uit Amerikaanse dollars betaald, is het eigenlijk niet nodig om je geld om te wisselen naar Khmer Riel. Als je in een restaurant eet en betaald met dollars zal je automatisch je kleinere wisselgeld terugkrijgen in de vorm van Khmer Riel ($0,50 = bijvoorbeeld R2000 ).

Amerikaanse dollar of Khmer Riel?

Restaurants, cafe's, hotels en winkels willen bij voorkeur in US dollars worden betaald. In sommige gevallen is het überhaupt niet mogelijk om in Cambodjaanse Riel te betalen. Zo is het alleen mogelijk om in Amerikaanse dollars te betalen voor je "visum on arrival" op de luchthavens van Phnom Penh (Pochentong International Airport) en Siem Reap (Angkor International Airport). Betaling met Khmer Riel wordt hier niet geaccepteerd. Er staan trouwense wel pinautomaten op beide locaties. Kleine locale restaurants hebben vaak hun prijzen alleen in Khmer Riel genoteerd. Ze zijn meer gericht op de locals dan op toeristen. Sommige restautants geven hun prijzen in beide valuta weer. Ook de kleinere locale restauranthouders zullen de US dollars accepteren tenzij de waarde van het briefgeld te hoog is en ze geen wisselgeld hebben. Een gerecht van R8000 ( $2 ) betalen met een biljet van $50 zullen ze niet fijn vinden. Je kan wel je wisselgeld in Khmer Riel terugkrijgen als je betaald met dollars. Muntgeld is niet in omloop in Cambodja.

Uitgaven als een ritje met een motorbike, een flesje water op straat of een simpele Khmer maaltijd bij een "foodstall" op straat voldoe je doorgaans met Khmer Riel. Het is handig om altijd wat Khmer Riel op zak te hebben.

Uitgaven als hotelovernachtingen, rekeningen in een restaurant of een entreekaartje voor Angkor Wat betaald je doorgaans met US dollars. Ook vluchten, airport tax, busritten en taxiritten voldoe je in US dollars.

Geld wisselen in Cambodja

Als je het leuk vindt om met Khmer Riel te betalen of je vindt het praktisch om wat Khmer Riel op zak te hebben voor kleine uitgaven, dan is het mogelijk om je US dollars (uit de pinautomaat verkregen) of je Euro's om te wisselen voor Khmer Riel. Ook Australische dollars, Canadesche dollars of Thai Baht kan je omwisselen. Als je naar een van de vele geldwisselshops gaat die je vaak in en rondom markten vindt, kan je aangeven hoeveel geld je zou willen wisselen. De geldwisselshops in Cambodja zijn te herkennen aan de glaze vitrine met daarachter een aantal stapels briefgeld. De meeste geldwisselaars spreken redelijk Engels. Noem het bedrag dat je zou willen wisselen en ze laten je op hun rekenmachine zien hoeveel Riel je ervoor krijgt. Ga je akkoord, dan ontvang je een aantal stapels (van 10 biljetten per stapel) geld.

Uiteraard is het ook mogelijk om geld te wisselen bij banken. De wisselkoers die ze bereken is echter ongunstiger dan bij de geldwisselshops op de markt.

Wisselkoers van de US dollar en de Khmer Riel

Normaal gesproken zou je ongeveer R4000 en een beetje per $1 moeten ontvangen als je geld gaat wisselen. De wisselkoers veranderd meestal niet of nauwelijks dus de koers schommeld vaak net boven de R4000 per dollar. Op het moment van schrijven is de wisselkoers R4059.78 = $1. Op de website van de National Bank of Cambodia kan je de actuele wisselkoers vinden.

Geld in Cambodja, bank in Phnom Penh

Bank in Phnom Penh

Geld in Cambodja, geldwissel shop

Geldwissel shop

Pinnen in Cambodja

Steeds meer (international) banken verstigen zich in Cambodja en bouwen banken op diverse locaties. Zo groeit ook het aantal pinautomaten (ATM's) in hoog tempo. In alle grote steden kan je meerdere pinautomaten vinden. Steden als Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville hebben meer dan tien pinautomaten. De kleinere steden als Kampot, Battambang, Kep, Kampong Cham, Koh Kong en Kratie hebben ongeveer een tot drie pinautomaten. Sommige pinautomaten geven de keuze om US dollars of Khmer Riel te pinnen. Let er op dat je niet met elke pinpas geld kunt binnen bij alle pinautomaten. Sommige pinpassen worden niet geaccepteerd. Zorg altijd voor een backup in de vorm van een creditcard zodat je nooit zonder geld komt te zitten. Indien er geen pinautomaat te vinden is kan je altijd bij een bank terecht. Traveler Cheques worden nog steeds geaccepteerd. Als je geld pint betaal je altijd een kleine wisselkoers fee en een bank fee van $4 a $5 per transactie. Als je dus in een keer een groter bedrag pint om een langere tijd mee te kunnen overbruggen bespaar je geld op je pinkosten.

De belangrijkste en grootste banken in Cambodja zijn:

  • ACLEDA Bank PLC (ACLEDA)
  • ANZ Royal Bank (Australia and New Zealand Royal Bank ( Cambodia ) Ltd )
  • Canadia Bank PLC (CNB)
  • Phnom Penh Commercial Bank (PPCB)
Geld in nood

In vrijwel alle steden in Cambodja kan je ook Western Union kantoren vinden. Mocht je bestolen zijn of je pinpas werkt niet en je hebt geen creditcard, dan kan je altijd binnen een half uur via een Western Union kantoor (mits geopend uiteraar), beschikken over extra financiele middelen die vanuit je thuisland kunnen worden toegestuurd via online geld overmaken.

Beschadigd geld

Een aandachtspunt is het feit dat hoteliers, grote supermarkten of banken geen biljetten aannemen die beschadigd zijn. Indien er een klein scheurtje inzit dan zal het biljet worden geweigerd. Mocht je toch zo`n biljet hebben, probeer het in het uitgaansleven (in een bar of strandtent) uit te geven. Er zal daar aanzienlijk minder op gelet worden.

TIP: mocht je gaan rondtoeren op een gehuurde motorbike (brommer), zorg er dan voor dat je niet al te veel geld meeneemt. Indien de politie je staande houdt vanwege een onzinnig feit, geef je een paar dollar ($2 a $3). Indien ze zien dat je meer bij je hebt ben je het ook snel kwijt. Zorg ook weer voor kleine coupures.

Overzicht van de (Riel) coupures

Coupure (Riel) Waarde in $ Waarde in € Foto
50 $0,0125 €0,0096 Cambodja 50 RielCambodja 50 Riel
100 $0,025 €0,019 Cambodja 100 RielCambodja 100 Riel
200 $0,050 €0,038 Cambodja 200 RielCambodja 200 Riel
500 $0,126 €0,095 Cambodja 500 RielCambodja 500 Riel
1.000 $0,25 €0,19 Cambodja 1000 RielCambodja 1000 Riel
2.000 $0,50 €0,38 Cambodja 2000 RielCambodja 2000 Riel
5.000 $1,26 €0,94 Cambodja 5000 RielCambodja 5000 Riel
10.000 $2,52 €1,88 Cambodja 10000 RielCambodja 10000 Riel
20.000 $5,03 €3,77 Cambodja 20000 RielCambodja 20000 Riel
50.000 $12,58 €9,42 Cambodja 50000 RielCambodja 50000 Riel
100.000 $25,17 €18,84 Cambodja 100000 RielCambodja 100000 Riel

Uiteraard zijn de waardes van de Euro en Dollar ten opzichte van de Riel aan fluctuaties onderhevig en afhankelijk van de marktwerking. Voor een actueel koersoverzicht klik hier.

Naast bovengetoonde biljetten zijn er nog oudere exemplaren in omloop, zei het dat je ze zelden tegenkomt. Een compleet overzicht incl. oudere biljetten kan je vinden op de website van de National Bank of Cambodia .Share Button