Visum voor Cambodja | Mijncambodja.nl
Visum voor Cambodja

Visum voor Cambodja

Als je naar Cambodja reist hebt je een visum nodig tenzij je inwoner bent van Laos, Maleisie, de Filipijnen, Singapore, Vietnam, Thailand, of Indonesie. Reizigers met een van deze nationaliteiten mogen zonder visum Cambodja in en uit reizen.

Voor reizigers die wel een visum nodig hebben om Cambodja binnen te komen zijn een aantal voorwaarden van toepassing. Een single entry visum is 3 maanden geldig vanaf de datum waarop het visum verkregen is. Vanaf het moment dat je Cambodja binnenkomt is het visum 30 dagen geldig. Voor elke dag die je langer verblijft (overstayed) betaal je $5 extra. Dit moet je voldoen als je Cambodja verlaat. Net als veel andere landen vereist Cambodja dat je paspoort nog minimaal een half jaar geldig is op het moment dat je Cambodja binnenkomt.
Kort samengevat zijn de voorwaarden:

  • Geldigheidsduur is 3 maanden (vanaf afgifte datum)
  • Eenmalig toegang
  • Lengte van het verblijf in Cambodja is maximaal 30 dagen
  • Geldigheidsduur van je paspoort moet minimaal 6 maanden zijn

Twee soorten visums voor Cambodja

Er bestaan 2 soorten visums voor Cambodja. Let er wel op dat beide soorten visums andere voorwaarden hebben. Regel het juiste soort visum als je van te voren al een route hebt bepaald. Voorkom zo dat je niet bij een grens aankomt waar het betreffende visum niet geaccepteerd wordt.

Regulier visum

Het reguliere visum is geldig bij alle grensovergangen in Cambodja. Het reguliere visum is geldig bij zowel de landsgrenzen, de beide internationale luchthavens en de grensposten die je tegenkomt als je per boot reist. Het visum kan op verschillende manieren worden aangeschaft. In Nederland kan je het visum Cambodja eenvoudig voorafgaand aan je reis regelen. De service is snel en voordelig. Ook bij een Cambodjaanse ambassade of Cambodjaans consulaat in het buitenland (buiten Cambodja), in sommige gevallen bij een grensovergang en op beide internationale luchthavens (Phnom Penh en Siem Reap) kan het visum geregeld worden. De kosten van het visum zijn sinds oktober 2014 van $20 naar $30 gestegen. Als je op een luchthaven of landsgrens je visum wil aanvragen (Visa on arrival) dan moet je een visum aanvraag formulier invullen evenals een arrival card. Je geeft de twee ingevulde formulieren met je paspoort af bij de douane samen met een recente pasfoto en moet een aantal minuten wachten. Je naam zal worden omgeroepen aan het einde van de balie (op de luchthavens) en je ontvangt je visum met je departure kaart terug nadat je de $30 fee voor je visum betaald hebt. Als je het Visum Cambodja toch liever op voorhand wil regelen, dan kan dat via Visum2GO. Je betaald een kleine fee om het visum via het Cambodjaanse consulaat in Brussel te laten regelen. Ook je Visum Vietnam en Visum Laos kan je hier aanschaffen.

E-visum (electronisch visum)

Sinds 2013 heeft het Cambodjaanse ministerie van buitenlandse zaken een e-visum op de markt gebracht. Je kan zodoende online een e-visum voor Cambodja aanschaffen en hoeft dus niet meer naar een Cambodjaanse ambassade of consulaat. Het enige dat je hoeft te doen is het online visum aanvraagformulier in te vullen en met je creditcard te betalen. Nadat je het visum per e-mail hebt ontvangen kan je het uitprinten en meenemen op je reis naar Cambodja. Je hebt een paspoort nodig dat nog meer dan 6 maanden geldig is bij het binnen gaan van Cambodja en een recente pasfoto in digitaal formaat (JPEG of PNG formaat) en een geldige creditcard.
Andere voorwaarden voor het e-visum voor Cambodja zijn:

  • Verwerkings tijd van 3 werkdagen
  • Visumkosten van USD30 + USD7 (verwerkingskosten)
  • Reizigers van onderstaande landen komen niet in aanmerking voor een e-visum voor Cambodja: Afghanistan, Algerije, Saoedi-Arabië, Bangladesh, Iran, Irak, Pakistan, Sri Lanka, Sudan, Nigeria


Je moet wel rekening houden met het feit dat het e-visum niet bij elke grensovergang geaccepteerd wordt. Het is wel mogelijk om met het e-visum Cambodja binnen te komen via de vier populairste grensposten: Phnom Penh Pochentong International Vliegveld, Siem Reap Angkor International Vliegveld, Bavet/Svay Rieng grensovergang (Vietnam) en Poi Pet/Banteay Meanchey grensovergang (Thailand). De vijfde en minder populaire grensovergang waat het e-visum kan worden gebruikt is de grensovergang Cham Yeam (Koh Kong). Deze grensovergang met Thailand wordt minder vaak gebruikt door toeristen en backpackers. Mocht je toch plannen om via deze grensovergang Cambodja binnen te komen dan is het sterk aan te raden om je (e)visum op voorhand aan te schaffen. Douaniers hier zijn erg vervelend en willen graag wat extras verdienen. Ze berekenen hoge wisselkoers kosten door en er valt niet met ze te discussieren. Bespaar jezelf een hoop geld, tijd en energie en zorg ervoor dat je al een visum op zak hebt.
Hoewel het niet mogelijk is om via alle grensovergangen je e-visum te gebruiken om Cambodja binnen te komen is het wel mogelijk om via alle (15) grensovergangen Cambodja weer te verlaten met je e-visum.


Een overzicht van de grensovergangen van Cambodja

Regulier visum
E-visum

Lijst van Cambodjaanse grensovergangen

Grens Type Grens met Ingaand Uitgaand
Pochentong Int. Vliegveld (Phnom Penh) Vliegveld -
Angkor Int. Vliegveld (Siem Reap) Vliegveld -
Kaong Kang Vliegveld (Sihanoukville) Vliegveld -
Cham Yeam (Koh Kong) Landsgrens Thailand
Chorm (Oddar Meanchey) Landsgrens Thailand
Daung (Kamrieng Battambang) Landsgrens Thailand
Poi Pet (Banteay Meanchey) Landsgrens Thailand
Prom (Pailin) Landsgrens Thailand
O Smach (Oddar Meanchey) Landsgrens Thailand
Bavet (Svay Rieng) Landsgrens Vietnam
Kaoam Samnor (Kandal Mekong) Landsgrens Vietnam
Phnom Den (Takeo) Landsgrens Vietnam
Trapaing Sre (Kratie) Landsgrens Vietnam
Dong Kralo (Stung Treng) Landsgrens Laos
Sihanoukville Haven -

N.B. De aanduidingen en hebben betrekking op het feit of bij betreffende grensovergang het e-visum te gebruiken is of niet.
Share Button