Vliegvelden in Cambodja | Mijncambodja.nl
Vliegvelden in Cambodja
Vliegvelden van Cambodja

Vliegvelden in Cambodja

Er zijn 17 vliegvelden in Cambodja. Van die 17 vliegvelden in Cambodja worden er op dit moment 2 op internationaal niveau gebruikt en vanaf 1 luchthaven (Sihanoukville) zullen in de nabije toekomst ook internationale vluchten vertrekken en arriveren. Er zijn dus momenteel twee internationale vliegvelden in Cambodja die worden gebruikt. Er is een plan om nog een andere luchthaven toe te voegen aan de bestaande twee luchthavens van Cambodja namelijk in Kampong Chnnang, een stadje zo`n 90km ten noorden van Phnom Penh. Het vliegveld moet die in Phnom Penh gaan vervangen op den duur.

Hoewel Phnom Penh de hoofdstad van Cambodja is en tevens verreweg de grootste stad van het land, worden de meeste vluchten op Angkor International Airport in Siem Reap afgehandeld. Dit vanwege de groote hoeveelheid toeristen die soms enkel en alleen in Siem Reap verblijven om daar de tempels van Angkor Wat te bekijken. Veelal zijn dit Aziaten uit voornamelijk Zuid-Korea, China en Japan.

De andere vliegvelden in Cambodja worden niet meer, nauwelijks of alleen nog op particuliere basis gebruikt:
Ban Lung, Battambang, Kampong Cham, Kampong Chhnang, Kampong Thom, Koh Kong, Krakor(Pursat), Kratié, Pailin, Senmonorom (Mondulkiri), Stung Treng, Svay Rieng, Thbeng Meanchey, Preah Vihear.
Phnom Penh International Airport   (Pochentong Int. Airport)   PNH


Het vliegveld van Phnom Penh is het grootste van alle vliegvelden in Cambodja en heeft 1 landingsbaan. Het vliegveld ligt ongeveer 10km ten westen van Phnom Penh. Per taxi, tuktuk of motorbike is het centrum goed te bereiken. De luchthaven werd in de koloniale periode gebouwd door de Fransen. De luchthaven werd herbouwd door een joint-venture bestaande uit een Frans-en Maleisisch bedrijf in 1995 met de voorwaarde dat het bedrijf 20 jaar lang de rechten zou verkrijgen. Met een capaciteit van 2.000.000 passagiers per jaar en 2 terminals (1 voor internationaal verkeer en 1 voor nationaal verkeer), is Phnom Penh Airport toe aan verbouwing aangezien het huidige aantal passagiers al boven de 2 miljoen per jaar is uitgekomen (2.393.680 in 2013). Plannen bestaan om in de buurt van Kamping Chhnang, een stad zo`n 80km ten noorden van Phnom Penh, een nieuw en groter vliegveld te bouwen.

Vooral vanuit andere grotere Aziatische steden zijn er directe vluchten op Phnom Penh. Dagelijks gaan er meerdere directe vluchten naar Phnom Penh vanaf o.a. Bangkok, Kuala Lumpur, Ho Chi Minh, Hanoi, Tokio, Osaka, Seoul, Singapore, Delhi, Bombai, Guangzhou, Peking en Shanghai. Ook vanaf Parijs, Moskou en Qatar zijn er directe vluchten.

 •     Afstand tot het centrum: 10km
 •    Pinautomaat Ja
 •     Airport tax (bij internationale vertrekken) $25 (kind $13, baby $0)
 •     Airport tax (bij nationale vertrekken)$6 (kind $3, baby $0)
 •     WIFI Gratis
 •     Bagage SealingJa, van 05:00 - 00:00
 •     Kaart van het vliegveld Begane grond   Eerste verdieping

Visum Cambodja Tips voor voordelige vliegtickets Luchtvaartmaatschappijen Boek je ticket naar Phnom Penh
Siem Reap Airport   (Siem Reap Angkor Int. Airport)   REP


Angkor International Airport is de drukste vliegveld van alle vliegvelden in Cambodja. Door de aanwezigheid van Angkor Wat en diverse andere tempels, komen veel bezoekers op deze luchthaven Cambodja binnen. De luchthaven is gebouwd in 2006 maar er zijn al plannen om een nieuwe luchthaven te bouwen, zo`n 60km verderop, omdat de huidige in de nabije toekomst het stijgende aantal toeristen niet lijkt te kunnen gaan verwerken.

In 2013 maakten 2.663.337 mensen gebruik van de luchthaven die 6km vanaf het centrum van de stad gelegen is en op nog kortere afstand (2km) van Angkor Wat. De luchthaven van Siem Reap heeft 1 landingsbaan en 2 terminals (1 internationale en 1 nationale). Piloten mogen niet direct over Angkor Wat heenvliegen.

Ook op Siem Reap zijn het voornamelijk directe vluchten uit de grote Aziatische steden als Kuala Lumpur, Bangkok, Peking, Shanghai, Seoul, Tokyo, Busan, Guangzhou, Hong Kong, Singapore, Yangon, Vientiane, Hanoi, Ho Chi Minh, Da Nang, Taipei en tegenwoordig Manilla.

 •     Afstand tot het centrum: 6km
 •    Pinautomaat Ja
 •     Airport tax (bij internationale vertrekken) $25 (kind $13, baby $0)
 •     Airport tax (bij nationale vertrekken)$6 (kind $3, baby $0)
 •     WIFI Gratis
 •     Bagage SealingJa, van 05:00 - 00:00
 •     Kaart van het vliegveld Internationale terminal   Binnenlandse terminal

Visum Cambodja Tips voor voordelige vliegtickets Luchtvaartmaatschappijen Boek je ticket naar Siem Reap
Sihanoukville Airport   (Kang Keng Airport)   KOS


Hoewel de luchthaven van Sihanoukville de naam van een internationale luchthaven draagt is dat helaas niet het geval. Vanaf Sihanoukville International Airport worden alleen vluchten naar Siem Reap En Phnom Penh uitgevoerd. Aanvankelijk zouden er directe vluchten vanaf Bangkok gaan plaatsvinden maar dat is niet doorgegaan.

De luchthaven werd in 1960 door de Russen gebouwd tijdens de Vietnamoorlog. Sihanoukville diende toen als doorvoerhaven voor wapens en munitie. De voormalige naam van Sihanoukville (Kampong Soam) geeft de IATA-code KOS aan de luchthaven. Na de Rode Khmerperiode raakte het vliegveld in verval. Pas in 2007 werd het weer in gebruik genomen. Echter storte een vliegtuig van PMT air (Russisch) vlak voor landen tijdens een vlucht van Siem Reap naar Sihanoukville in het nabijgelegen Kardamongebergte neer waarbij alle (22) inzittenden omkwamen (voornamelijk Zuid-Koreanen). Na het ongeval dat in juni 2007 plaatsvond, duurder het tot 2011 voordat er opnieuw vluchten naar en vanaf de luchthaven werden uitgevoerd.

De luchthaven voert nog alleen vluchten naar twee binnenlandse vliegvelden in Cambodja uit: Siem Reap Airpport en Phnom Penh Airport.

 •     Afstand tot het centrum: 18km
 •    Pinautomaat Nee
 •     Airport tax (bij internationale vertrekken) n.v.t.
 •     Airporttax ((at demestic departure)$6 (kind $3, baby $0)
 •     WIFI Nee
 •     Bagage SealingNee
 •     Kaart van het vliegveld Kaart van het vliegveld

Visum Cambodja Tips voor voordelige vliegtickets Luchtvaartmaatschappijen Boek je ticket naar Sihanoukville
Share Button