Backpack kopen voor je reis naar Cambodja | Mijncambodja.nl
Beste reistijd voor reizen door Cambodja
Beste reistijd voor reizen door Cambodja

Beste reistijd voor reizen door Cambodja

De beste reistijd voor het maken van een reis in Cambodja is van november tot en met april. In november begint de droge periode. Van november tot februari is de temperatuur nog dragelijk. van februari tot en met april is het een stuk warmer in Cambodja. Veel mensen hebben dan ook de voorkeur om te reizen in Cambodja van november tot februari. De periode van februari tot april heeft vaak de tweede keus. Alhoewel het wel een stuk heter is, is het nog goed reizen. Neem genoeg rust en water en je komt goed de dag door.

Vanaf mei tot en met oktober kent Cambodja het regenseizoen. Het is dan aanzienlijk benauwder en er kan veel neerslag vallen. Vooral als je een reis in de minder toeristische gebieden van Cambodja wil gaan maken, denk aan Ratanakiri of Mondolkiri, dan kunnen wegen erg lastig begaanbaar zijn omdat de stofwegen in modderwegen veranderd zijn.
In de tabel hieronder kan je per maand de gemiddelde hoeveelheid neerslag bekijken.

Tip om mee te nemen op reis:

Twee seizoenen

Het weer in Cambodja wordt sterk beinvloed door de tropische regenzone. Deze regenzone verplaats zich over een periode van ongeveer een half jaar van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond en vice versa. De regenzone verplaatst zich alleen over de tropische gebieden rond de evenaar. Wanneer de tropische regenzone zich in het noordelijk halfrond bevindt, heeft Cambodja te maken met een regenseizoen. Zodra de tropische regenzone zich weer naar het zuidelijk halfrond heeft verplaatst is er sprake van het droge seizoen. Zodoende kent Cambodja 2 soorten seizoenen die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Regenseizoen

Het regenseizoen loopt van mei tot oktober. In deze periode valt er gedurende een korte periode veel neeslag. De dagen in de regenperiode beginnen vaak erg zonnig. De relatieve luchtvochtigheid neemt zodoende toe. De hoeveelheid vocht in de lucht blijft toenemen waardoor de wolkendeeltjes aan elkaar hechten, te zwaar worden, en neerslag als resultaat brengen. De regenbui die ontstaat is in het begin vaak erg hevig maar neemt dan geleidelijk af in hevigheid. De buien ontstaan vaak aan het einde van de dag in Cambodja. Vaak kan je je horloge erop gelijk zetten. Na zo`n verfrissende regenbui voelt het vaak iets minder benauwd aan dan daarvoor het geval was.

Droge seizoen

Het droge seizoen loopt van november tot april. Het droge seizoen kan weer in 2 sub-seizoenen worden onderverdeeld. Zo is het eerste deel van het droge seizoen relatief koel te noemen en het tweede deel van het droge seizoen is heet te noemen. In het hete droge seizoen is het vertoeven in de zon zeer uitputtelijk. Zeker op de Cambodjaanse stranden in bijvoorbeeld Sihanoukville is het dan lastig om het in de zon uit te houden. In de koelere droge periode lukt dat wat makkelijker. Door de afwezigheid van een wolkendek in de droge periode, wordt de warmte die overdag door de zon is afgegeven niet vastgehouden. Dit kan ertoe leiden dat het in de avond kan afkoelen. In stedelijke gebieden en aan de kust is deze afkoeling gering, soms maar een paar graden. In de bergachtige (Rattanakiri en Mondolkiri) gebieden of op het platte land is het temperatuurverschil wel goed te merken. Soms kan het tot zo`n 15 graden afkoelen.Klimaatgrafiek Cambodja

Maand Temperatuur Vochtigheid Neerslag
Minimum Maximum in % in mm
Januari 21,3 30,7 69 7,5
Februari 22,0 32,1 67 8,8
Maart 23,2 33,6 64 32,3
April 24,3 34,6 70 73,1
Mei 24,5 33,5 78 148,1
Juni 24,6 32,7 79 148,4
Juli 24,1 31,6 80 152,6
Augustus 24,7 31,7 81 155,2
September 24,7 30,9 84 232,4
Oktober 24,4 30,4 82 254,5
November 23,3 30,1 78 128,1
December 21,8 30,0 75 37,4
Jaar 23,5 31,8 76 104,7

Share Button